Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Avslöjandena visar vikten av att gräv"

Martin Kroon: "Det har varit bra veckor för den grävande journalistiken."
Foto: Tomas Leprince

Det har varit bra veckor för den grävande journalistiken.

Sämre för politikerna.

Det visar hur viktigt det är att vi fortsätter att granska makten.

Förra veckan kom nomineringarna till Stora journalistpriset. Det är alltid tuff konkurrens om Sveriges finaste journalistpris, men kanske känns den större än någonsin i år.

I kategorin "Årets avslöjande", som exempel, är det tre oerhört starka kandidater och när det gäller att ta fram en vinnare handlar det nog egentligen mest om hur juryn tänker, för det går att argumentera länge för alla tre kandidaterna.

Extra kul för oss på Kvällsposten är att två av tre nominerade kommer från oss:

David Baas och Christian Holmén, som är nominerade för Sverigedemokraterna och järnrörsskandalen, jobbar för Kvällsposten, och deras avslöjande publicerades hos oss för ganska exakt ett år sedan.

Niklas Orrenius, som tävlar med sitt avslöjande om Skånepolisens hemliga register, jobbade så sent som i våras hos oss på Kvällsposten, innan han värvades till Dagens Nyheter. Han har också massor av år bakom sig på Sydsvenskan.

På Kvällsposten jobbar också Micke Ölander, som är flerfaldig prisad för sin grävande journalistik. Han har fått Guldspaden två gånger, Per Wendel-priset en gång och varit nominerad till Stora journalistpriset.

Så sent som i september publicerade vi en artikelserie där han och Daniel Persson granskade den "skånska maffian", som under flera år satt i system att lurat åldringar och andra utsatta med bland annat bluffakturor. Personerna i härvan åtalades senare och rättegången pågår ännu.

Det är ett av många bra exempel på grävande och granskande journalistik den senaste tiden.

Sydsvenskan har under lång tid, med framgång, granskat den kommunala mångmiljonsatsningen "Jobb Malmö" och blottlagt både svågerpolitik och misstänkta mutbrott. Det har varit en viktig granskning i Malmö.

Helsingborgs Dagblad kallar sin grävande journalistik för Grävnavet. Den gör gång på gång starka granskningar som sätter agendan lokalt i Helsingborg - senast om torghandeln i staden.

Men "Uppdrag gransknings" avslöjanden från Staffanstorp och nu senast Göteborg, om stora spritnotor från den omtalade mässan i Cannes, är förstås det avslöjande som har fått störst uppmärksamhet de senaste veckorna.

Det har varit uppseendeväckande att se hur skattebetalarnas pengar används - och hur politikerna försökt slingra sig på SVT:s frågor.

Det var både stor humor samtidigt väldigt tragiskt att lyssna på politikernas (bort)förklaringar.

Skakande, men bra tv.

Varken SVT:s kvittoavslöjanden eller intervjuer stärker politikernas ställning bland skattebetalarna (väljarna), gissar jag.

Däremot är Cannes-granskningen ytterligare ett bevis på hur viktig grävande och granskande journalistik är.

Vi på Kvällsposten ägnar just nu mycket tid åt att prata med människor som tycker sig ha fått felaktig behandling av sjukvården. Vi gör det under vinjetten #Akutkollen.

Jag skrev om detta redan förra söndagen och fick omedelbart många reaktioner. Inte minst hörde ytterligare flera drabbade av sig. En del av dem kommer vi att skriva om under den närmaste tiden.

I går berättade vi den hjärtgripande historien om Bimbo Persson, 27, som förlorade sitt barn en vecka före den planerade födseln. Hon upplevde att läkarna inte lyssnade på hennes ständiga oro för att något val fel. När hon till slut opererades akut var det för sent - hennes dotter var död. Om ni missade artikeln så läs den på www.kvp.se.

Hon har nu anmält Centralsjukhuset i Kristianstad till bland annat Patientnämnden.

Det var ännu en upprörande berättelse om sjukvården 2013 kan upplevas.

Det förefaller som att många av historierna från våra läsare bottnar i bristande resurser. Att läkare inte hinner ställa rätt diagnos, eller att patienterna helt enkelt inte får hjälp eftersom läkarna i tjänst inte hinner träffa alla som behöver.

Det är förstås väldigt allvarligt om det gång på gång inträffar fel som beror på bristande resurser.

Tidningen Dagens Samhälle presenterade i veckan siffror på hur stor överbeläggningen är på sjukhusen i Sverige.

Sydsverige utmärkte sig, dessvärre, i statistiken och vi får anledning att återkomma till den också.

Det är tydligt att #Akutkollen är ett ämne som engagerar.

Det är förstås inte så konstigt att förstå. Sällan är vi så utelämnade som i kontakten med sjukvården. Det läkaren säger är väldigt svårt att ifrågasätta och det är inte alltid lätt att få en prövning av en annan läkare. Man tvingas helt enkelt lita på diagnosen och behandlingen - och hoppas att den är rätt.

Allt detta låter förstås allvarligt och det känns viktigt att granskningen av sjukvården fortsätter. Att missförhållanden och bristande resurser lyfts fram.

Vi kommer därför att fortsätta granska sjukvården. Fortsätt mejla era upplevelser, positiva eller negativa, till mig på martin.kroon@kvp.se.

Vi kommer också att ställa frågorna till ansvariga politiker. Förhoppningsvis får vi bättre svar än "Uppdrag granskning" fick i Staffanstorp och Göteborg.

TIDIGARE ARTIKLAR I AKUTKOLLEN

Thamira kom aldrig till livet

Thamira hann aldrig möta världen utanför sin mammas livmoder. Thamira dog i magen, drygt en vecka före den planerade födseln. Hennes föräldrar kommer nu att anmäla sjukhuset.

"Jag är säker på att Thamira levt i dag om läkarna i Kristianstad bara satt i gång förlossningen i tid", säger mamman, Bimbo Persson.

Fostret dog i magen

Maria Christensson skickades hem med sitt döda foster i magen. Innan dess hade hon och sambon Paul Fremberg i flera dagar förgäves försökt få personalen på BB i Ystad att sätta i gång förlossningen. Då levde deras dotter fortfarande.

"En mardröm", säger Maria. Lasarettet i Ystad har nu startat en utredning för att försöka få klarhet i varför flickan dog i Marias

mage.

Mamma Lena avled i födseln

Sejad Cirics kärlek till Linda visste inga gränser när hon berättade att de skulle få barn, två stycken dessutom. Dubbel glädje! Men vid förlossningen kullkastades Sejad Cirics lycka fullkomligt. Hans älskade Linda, 41, avled efter att ha fött deras två flickor, ingen har ännu kunnat förklara varför. I dag är 46-årige Sejad Ciric ensam förälder till tvillingarna Dalinda och Ilda.

"En dag måste jag berätta för dem vad som hände. Därför är det viktigt att vi får alla svar", säger han.

SÅ SER STATISTIKEN UT

Barometern101 789

BLT/Stydöstran60 873

Hallandsposten63 705

Helsingborgs dagblad316 177

Hallands Nyheter53 680

Kristianstadsbladet 97 562

Kvällsposten541 711

Norra Skåne 32 349

Skånska Dagbladet92 708

Smålandsposten106 591

Sydsvenskan551 956

Trelleborgs Allehanda 26 251

Ystads Allehanda53 606

Östran Småland31 516

Sydsvenskan var den nyhetssajt i Sydsverige som hade högst trafik förra veckan (vecka 44), enligt Kia index. Sydsvenskan hade 551 956 unika besökare - Kvällsposten hade 547 711. KvP har varit den största sajten i Sydsverige 17 av de 19 senaste veckorna, med rekordet 628 671 besökare (vecka 42). Kia index är det det mätverktyg som i stort sett alla svenska dagstidningar än anslutna till.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!