Falsk IS-propaganda spreds via flygblad i den skånska orten Grevie. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Falsk IS-propaganda spreds via flygblad i den skånska orten Grevie. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Falsk IS-propaganda spreds via brevlådor

Publicerad

Falsk IS-propaganda spreds i brevlådor i den skånska orten Grevie.

Lappens budskap var skrivet på svenska och arabiska, men experter ifrågasätter flygbladets äkthet.

Bilder på den falska informationen har spridits i sociala medier, en som har delat det är Sverigedemokraternas andra vice ordförande i Göteborg, skriver Sydsvenskan.

Minst två hushåll i Grevie, Skåne, fick i förra veckan uppseendeväckande flygblad i sina brevlådor. Vid en första anblick verkade lapparna vara IS-propaganda med både svensk och arabiskt text, utan någon avsändare. 

Den svenska texten lyder "Gå med oss innan det är försent. Det kristna Sverige ska vika sig för islam". Men det var när Greviebon Therese Lundblad läste den arabiska delen som hon började ana felaktigheter, skriver Sydsvenskan

– Första meningen stämmer. Det står "Gå med oss innan det är för sent". Men den andra är ofullständig. Det är en upprepning. Det är antagligen någon som använt Google translate, säger Therese Lundblad till tidningen.

Vill sprida fördomar

Therese Lundblad tror heller inte att IS hade valt just Grevie för att rekrytera medlemmar. Snarare tror hon att det är någon som velat skrämmas, eller någon som haft som intention att sprida fördomar mot muslimer.

– Min tanke är att det är någon som vill skrämma våra invånare. Det handlar om fördomar mot muslimer. Flygbladen är utdelade till svenskar, säger hon.

Sverigedemokrat delade

Bilden har den senaste veckan spridits i sociala medier, uppger Sydsvenskan. I kommentarsfältet på fotot av flygbladet har det skrivits flera rasistiska kommentarer och bilden har skapat rädsla. En av de personer som delat bilden är Sverigedemokraternas andra vice ordförande i Göteborg, Agneta Kjaerbeck.

– Tar jag bort inlägget så är bara skärmdumparna på den första texten kvar. Det är jätteolyckligt att man inte källgranskat, men jag har bett om ursäkt och låter inlägget ligga kvar för att stå för felet jag har gjort, säger Agneta Kjaerbeck till HD/Sydsvenskan.

Ifrågasätter äktheten

Frilansjournalisten Jack Werner har granskat spridningen av bilden på sociala medier och var den som spårade flygbladet till Grevie.

Han hänvisar Sydsvenskan till Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid teologiska institutionen på Uppsala universitet. Mohammad Fazlhashemi anser, likt Greviebon Therese Lundblad, att lappen är falsk. 

Han ställer sig tveksam till översättningen och ordvalen. Det andra stycket på arabiska går att översätta till "Sverige kommer att ge utrymme, kommer att ge utry".

Polisanmälan nedlagd

Therese Lundblad gjorde en polisanmälan på det falska flygbladet, men har enligt Sydsvenskan fått den nedlagd.

– Min kollega som tittat på det har gjort tolkningen att det inget brott har begåtts, säger Karim Ottosson, chef för lokalpolisområde Kulla Bjäre till tidningen.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag