Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avlyssnade granne för att rädda Emilie

Emilie Meng, 17, hittades mördad på julafton 2016 efter att varit försvunnen i närmare ett halvår. Foto: PRIVAT
Den nu dömda kvinnan bor i Emilies hemstad Korsør. Där hölls en minneshögtid för henne den julen hon hittats död. Foto: ANDERS OLE OLSEN / SJAELLANDSKE MEDIER.

En 48-årig dansk kvinna, som bodde granne med en man som hon misstänkte hade rövat bort Emilie Meng, gjorde hål i väggen för att avlyssna och avslöja honom.

– Jag hörde en gråtande kvinna säga ”nej, nej, nej”, har hon hävdat.

Men Emilie var inte där. Nu har kvinnan dömts för avlyssningen.

17-åriga Emilie Meng från Korsør lämnade tågstationen i hemstaden klockan 04 på morgonen den 10 juli 2016. Hon skulle promenera hem när vännerna tog en taxi.

Hennes kropp hittades på julafton samma år sex mil därifrån – i ett vattenfyllt gammalt grustag vid Regnemarks Bakke nära Borup i Køge kommun, väster om Köpenhamn.

Den 48-åriga kvinnan i Korsør tyckte sig under sensommaren och hösten höra mystiska ljud från sin granne.

Hörde ljud inne i garaget

– Jag var i garaget och rökte, som jag brukar, när jag hörde ljud från en kvinna som sa ”nej, nej, nej” och grät, berättade 48-åringen i rätten i Næstved i fredags.

Hon tog loss en tegelsten och lirkade in sin mobiltelefon med ljudinspelning i gång. Ljudfilen skickade hon till polisen.

I över två månader, från början av augusti till slutet av oktober 2016, avlyssnade kvinnan sin granne. Flera gånger gjorde polisen husrannsakan hos den nu 69-årige mannen.

Spelade in tvättmaskinen

Inget hittades som på något sätt kunde knyta mannen till Emilie Mengs försvinnande och död. Mystiska dunsar som kvinnan spelat in kom från mannens tvättmaskin.

Kroppen hittades dumpad i ett vattenfyllt grustag sex mil från Korsør. Foto: IDA GULDBÆK ARENTSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

En privatdetektiv som hyrts in av Emilies föräldrar gav vid ett tillfälle kvinnan bättre utrustning för att få tydligare ljud på de hemliga inspelningarna.

Gång på gång överlämnade kvinnan ljudfiler till polisen. Ingen sa någonsin till henne att det hon gjorde var olagligt.

Polisen ville inte utreda

När grannen förstod vad som pågått gjorde han polisanmälan. Polisen ville först inte utreda ärendet men blev mer eller mindre tvingade till det av danske Riksåklagaren.

I fredags dömdes kvinnan för försök till olaglig avlyssning. Rätten bedömde att ljudet på filerna var så dåligt att 69-åringen faktiskt inte blivit avlyssnad.

Hon slapp påföljd.

Han krävde ett skadestånd på 75 000 danska kronor, motsvarande drygt 110 000 i svensk valuta, men hänvisas till att i så fall stämma henne civilrättsligt.

Mordet på Emilie är fortfarande inte uppklarat.