Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avlivade minkar tränger upp ur jorden

Tolv personer i Danmark har smittats med det muterade viruset som kommer från minkar i Danmark.
På ett militärt övningsområde i Holstebro har stora mängder avlivade minkar grävts ner.
Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
14 miljoner minkar skulle avlivas, men beslutet var kontroversiellt.
Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det var efter att omfattande coronasmitta konstaterats på danska minkfarmar som regeringen beslutade om hårda tag.
Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det danska beslutet att avliva samtliga minkar som föds upp på landets minkfarmar har kantats av problem.

Nu visar det sig att de avlivade djuren kan ha begravts för grunt – då gaser från ruttnande kadaver får djuren att tränga upp genom jorden, rapporterar DR.

Det var efter att coronasmitta konstaterats på flera danska minfarmar som det kontroversiella beslutet att avliva landets samtliga 14 miljoner minkar fattades.

Men processen har kantats av problem och senast i helgen demonstrerade över 800 bönder med traktorer i centrala Köpenhamn och Århus mot beslutet att avliva minkarna.

Sväller av gas

Nu visar det sig dessutom att hanteringen av de avlivade djuren kan vara bristfällig. Stora mängder döda minkar har grävts ner i jorden på ett militärt övningsområde vid Holstebro. Men här har döda djurkroppar börjat tränga upp genom jorden. Orsaken är att det utvecklas gaser i de ruttnande djuren. Och det metertjocka jordlager som täcker kadavren är inte nog, rapporterar DR.

– Det är en naturlig process som vi har försökt motverka genom att lägga mer jord ovanpå djuren, säger Thomas Kristensen, presschef hos den danska rikspolisen.

Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ska stängslas in

Problemet är att jorden i området är för lätt.

– En meter jord är inte bara en meter jord. Det beror på hur den är sammansatt och det är orsaken till att det här har hänt, säger Thomas Kristensen.

Nu har ytterligare jordlager lagts på de döda minkarna, och man planerar även att stängsla in området. Orsaken är att det finns en smittorisk. Detta trots att de förmodat smittade djurkropparna behandlats med desinfektionsvätska och täckts med kalk.

– Minkar som varit smittade med corona smittar i sin tur primärt genom andningen, så i det avseendet smittar en död mink mindre än en levande mink, säger Thomas Kristensen.


Sprids från minkar till människor – Karin Tegmark Wisell: ”Bra att man har ögonen på djuren”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!