Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avlivade friska lejon väcker raseri på nätet

Köpenhamns Zoo fortsätter att avliva friska djur. Nu har en hel lejonfamilj fått sätta livet till när en ny lejonhanne kommer till djurparken. Foto: Pedersen Rasmus Flindt
Den nye "lejonkungen" är knappt treårig hanne på 130 kilo från Givskud Zoo. Avlivningarna hänger ihop med lejonens naturliga instinkter och struktur på flocken. Köpenhamns Zoo menar bland annat att de små ungarna hade blivit dödade av den nye hannen. Och hade den gamla honan varit kvar hade hon dödat den nye hannen. Det fanns även en överhängande risk för inavel i den gamla konstellationen.

Nyheten att fyra friska lejon avlivats på Köpenhamns Zoo har nått internationell press.

Nu kokar sociala medier av kritiska röster mot den danska djurparkens beslut.

– Köpenhamns Zoo är i grunden ett exotiskt slakthus med entréavgift, skriver en användare på Twitter.

Har du förståelse för att Köpenhamns Zoo avlivar fullt friska djur för att få in nytt blod i parken?

Under tisdagen släpptes nyheten att Köpenhamns Zoo än en gång avlivar fullt friska djur. Två vuxna lejon och två lejonungar har fått sätta livet till i samband med att en ny lejonhane kommit till flocken.

The Guardian var först ut bland de internationella medierna att uppmärksamma händelsen. Därefter följde rapporter från bland annat BBC, CBS och Fox News.

Channel 4 satte rubriken: "Efter giraffen Marius dödar Köpenhamns Zoo fyra lejon".

"Ta bort från kartan"

Nyheten har nu även tagit skruv på sociala medier.

– Ta bort Danmark från kartan. Danmark är ett hemskt land och de förtjänar det absolut värsta, skriver en person som citeras av bt.dk.

En användare på Twitter beskriver djurparkens tilltag som massmord:

– Säg åt seriemördarna Köpenhamns Zoo att de ska sluta att döda friska djur.

Försökt omplacera

Bara några månader har gått sedan ramaskri utbröt efter att Köpenhamns Zoo valde att avliva giraffen Marius inför öppen ridå. Allt från privatpersoner till Hollywoodkändisar rasade då mot tilltaget. Nu ser historien ut att vara på väg att upprepa sig.

Köpenhamns Zoo motiverar själva avlivningen med att de förgäves försökt omplacera lejonen på andra djurparker.

– Det har varit mycket svårt. Vi har inte lyckats hitta en plats till någon av dem, har Steffen Stræde, administrativ direktör på Zoo tidigare sagt till Kvällsposten.

Han menar också att det är viktigt med öppenhet.

– Vi har inte ändrat något i vår djurhållning efter Marius. Som institution måste vi ärligt och öppet förklara vad vi gör, har Steffen Stræde tidigare sagt.