Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avlidne Nils lämnar miljoner – till kommunens äldreboende

Uppdatera dig på dagens stora nyhetshändelser.
– Det är helt fantastiskt, säger Andreas Erlandsson, ordförande för kommunstyrelsen i Oskarshamn. Foto: Oskarshamn kommun
Enligt Andreas Erlandsson rör det sig om flertalet miljoner som ska gå till de äldre. Foto: JOHANNA SVENSSON

En avliden man, Nils Ekman, har lämnat efter sig en present till Oskarshamn kommun. 

I hans testamente har han skrivit in ett flertal miljoner – som ska gå till utflykter och firanden för de äldre på ålderdomshemmen.

– Det var en sparsam man, som nu unnar alla andra det han inte unnade sig själv, säger Andreas Erlandsson, S, ordförande i kommunstyrelsen. 

Den avlidne Nils Ekman skrev i sitt testamente att en stor summa pengar – det rör sig om flera miljoner – skulle avsättas till en minnesfond i hans namn. 

– Vi vet på ett ungefär hur mycket pengar det rör sig om, det ska bland annat säljas en lägenhet och så. Men det rör sig om flertalet miljoner, säger Andreas Erlandsson. 

Pengarna ska förgylla äldres vardag

Pengarna, ska enligt testamentet, användas till ”åtgärder som förgyller vardagen för boende på kommunens äldreboenden”, vilket Östra Småland var först att rapportera om. 

– De ska gå till något extra, som ligger utanför kommunens normala omsorg. Det som är bra är att han har skrivit att det ska vara tolv prisbasbelopp, det gör det lättare att planera. Då blir det lite mer än en halv miljon varje år, säger Andreas Erlandsson. 

”Det är väldigt stort av honom”

I testamentet är det även specificerat vad pengarna ska gå till: utflykter, upplevelser eller firanden – till exempel julbord. 

Andreas Erlandsson var själv bekant med Nils Ekman som avlidit, och berättar att han var en väldigt sparsam man. 

– Att han nu unnar andra det han inte unnade sig själv, det är väldigt stort av honom. Det är fantastiskt glädjande, säger han. 

Befolkningen är positiv

Enligt Andreas Erlandsson har lokalbefolkningen reagerat positivt på beskedet att flera miljoner går till deras äldreboenden. 

– Flera har hört av sig och tycker att det är fantastiskt roligt. Det är många som uppskattar att pengarna går till de lokala äldre i kommunen, säger Andreas Erlandsson. 

Pengarna förvaltas nu av kommunen i en minnesfond, som ska heta Nils Ekmans minnesfond. 

Tagit emot miljoner förr

Men det är inte första gången som kommunens äldre får ett mångmiljonbelopp.

År 2011 testamenterade Gösta och Karin Hedström över 30 miljoner kronor till kommunen. Även de pengarna skulle gå till de gamla.

I testamentet stod det att det skulle användas ”för vård av behövande gamla med företräde för inom Döderhult boende”.