Autistiska Gabriella fick rätt mot Lund

Efter en lång kamp får Madeleine och Gabriella Moberg rätt mot Lunds kommun.
Foto: Ronny Johannesson
Skolinspektionen hotar nu med vite om en halv miljon om inte åtgärder vidtas.
Foto: Ronny Johannesson

Madeleine Moberg som drivit en lång kamp har äntligen fått upprättelse. Skolinspektionen har beslutat att Lunds kommun ska betala vite på 500 000 kronor om de inte tillgodoser autistiska dotterns behov av särskilt stöd i undervisningen.

– Kampen mot kommunen går inte att beskriva i ord. Jag har skakat och gråtit, säger Madeleine Moberg.

Som Kvällsposten tidigare rapporterat så har Madeleine Moberg har under flera års tid slagits för att hennes autistiska dotter Gabriella ska få den skolgång hon har rätt till. Detta efter att flickan har placerats i skolor där hon utsatts för kränkningar och våld såväl som bristande kompetens hos personal. Nu har Skolinspektionen beslutat att Lunds kommun ska betala vite på 500 000 kronor till staten om de inte tillgodoser flickans behov av särskilt stöd i undervisningen. De har fram till 30 september på att vidta åtgärder.

– Det känns bitterljuvt. Samtidigt som jag känner, yes, nu känns det som om de förstår, så är ju skadan redan skedd. Men jag önskar att det här kan hjälpa andra barn i samma situation. Efter artikeln i Kvällsposten blev jag kontaktad av många andra föräldrar med liknande berättelser. Det är otroligt vad människor får gå igenom, säger Madeleine Moberg.

Inlåst på toaletten

Hon har själv tvingats långtidssjukskriva sig under de år hon har kämpat för sin dotters skolgång. Som ensamstående trebarnsmamma har det slukat både kraft och pengar att slåss mot myndigheter och skolväsendet.

Hon har tidigare berättat för Kvällsposten att Gabriella, som på grund av sin diagnos adhd och atypisk autism kan vara mycket utåtagerande, redan på lekis blev illa behandlad av personal. Vid ett tillfälle blev hon inlåst på toaletten av personal. Vid ett annat tillfälle ska flickan fått höra "Hade jag varit barn så hade jag inte heller velat leka med dig". En polisanmälan gjordes också efter att en assistent ska ha dragit hårt i Gabriella. Men ärendet lades ned.

Utan skolgång i åtta månader

I fjol fick Madeleine nog av att flytta runt sin dotter i olika skolor som inte kunde ge Gabriella det särskilda stöd hon behöver, så valde hon att helt enkelt ta henne ur skolan. Hon gjorde också en polisanmälan mot Lunds kommun för grovt tjänstefel, som lades ned. Efter att ha varit utan skolgång i åtta månader fick Gabriella så till slut i mars i år en plats på en ny skola där hon fick enskild undervisning och stöd av två pedagoger. På så sätt kunde hon läsa in hela årskurs 3 på tre månader.

– Hon gjorde enorma framsteg, klarade nationella proven och har till och med tagit simborgarmärket, säger mamma Madeleine stolt.

Nu har som sagt Lunds kommun fram till 30 september att se till att Gabriellas behov av stöd i undervisningen tillgodoses framöver.

Tanken är att Gabriella i höst ska gå i en klass tillsammans med andra barn på en särskola.

– Det är den femte skolan Gabriella kommer att gå i, och det passar inte hennes diagnos att gå i en stor klass. Jag önskar att man kunde fortsätta med det upplägg som var och vänta tills hon är redo att vistas tillsammans med andra barn igen. Hon har ju fått men efter allt som har hänt.

"Har varit förtvivlad"

Ytterligare ett orosmoment är den ekonomiska situation som familjen befinner sig i efter flera års kamp mot myndigheter.

– Vi har knappt mat för dagen. Vi har fått hjälp av Giving people ... Häromdagen hade de ställt jordgubbar utanför vår dörr, det kändes ...

Madeleine bryter ihop och börjar gråta.

– Jag önskar ingen annan att behöva gå igenom den här mardrömmen. Det går inte att beskriva i ord. Jag har krupit upp för trappan, gråtit och skakat. Jag har varit förtvivlad så många gånger. Det viktigaste man har är en ens barn. Jag har mött så mycket oförståelse.

Nu återstår för Madeleine Moberg att ta kontakt med advokater för att undersöka möjligheterna att driva en skadeståndsprocess.

– Jag har inte haft tid och kraft att vända mig till en advokat. Men jag skulle vilja ha nån form av ersättning. Gabriella fyllde tio i juni, vi har inte ens haft råd att ha kalas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!