Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attentat mot Synagoga i Malmö

Foto: Oscar Persson
En kraftig detonation hördes utanför synagogan vid Betaniaplan i Malmö natten till fredagen. Vittnen har berättat att de sett ett efterföljande ljussken. Nu undersöker polisen om det var ett riktat attentat mot judiska intressen eller om det bara var ett pojkstreck.
Det var strax före klockan 03 på fredagsdygnet som den kraftiga detonationen kom. Flera vittnen såg ett kraftigt ljussken i samband med explosionen. Det stod snart klart att detonationen inträffat på trappen till synagogan i närheten av Pauliskolan.
- Om det är ett pojkstreck eller om det var riktat mot synagogan, vet vi inte än. Vi håller på att undersöka det, säger kommissarie B-G Nilsson, inre befäl vid Malmöpolisen.

"Alltid hot"

Det har vad polisen känner till inte förekommit några hot mot den judiska församlingen eller mot synagogan den senaste tiden.
- Det finns alltid ett latent hot mot judiska intressen, men det har inte förekommit några riktade hot i samband med nattens detonation, säger B-G Nilsson.

Inga stora skador

Polisen hittade på morgonen rester av "någon form av smällare" på en av synagogans trappor.
- Man hittade brända pappersbitar vid platsen. Det rör sig alltså inte om någon sprängladdning utan om någon form av smällare, säger B-G Nilsson.
Skadorna på synagogan, Sveriges äldsta, var begränsade.
- Om det överhuvudtaget uppstod några, säger B-G NIlsson.
Ingen misstänkt har gripits för vad polisen i nuläget betraktar som skadegörelse, enligt Skånepolisens hemsida.