Mängder av rutor ska ha krossats och vätskan slängts in i lokalen. Foto: / Andreas HolmMängder av rutor ska ha krossats och vätskan slängts in i lokalen. Foto: / Andreas Holm
Mängder av rutor ska ha krossats och vätskan slängts in i lokalen. Foto: / Andreas Holm
Enligt polisen kom det in flera anmälningar om händelsen samtidigt. Foto: / Andreas HolmEnligt polisen kom det in flera anmälningar om händelsen samtidigt. Foto: / Andreas Holm
Enligt polisen kom det in flera anmälningar om händelsen samtidigt. Foto: / Andreas Holm
Nio stora rutor ska ha krossats och två stora flaskor kastades in i lokalen. Foto: / Andreas HolmNio stora rutor ska ha krossats och två stora flaskor kastades in i lokalen. Foto: / Andreas Holm
Nio stora rutor ska ha krossats och två stora flaskor kastades in i lokalen. Foto: / Andreas Holm

Attentat mot gym i Lund – två till sjukhus

Publicerad

Flera personer fördes till sjukhus efter ett attentat mot ett gym i en källarlokal i Lund på måndagskvällen.

En större grupp maskerade gärningsmän krossade rutorna och kastade in flaskor med ammoniak.

– Det verkar vara en planerad, förberedd attack, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral i Region syd.

Enligt uppgift var det en större grupp – kanske så många som tio–tolv personer – som gick till attack mot kampsportlokalen på Ulrikedalsvägen i Lund omkring klockan 20 på måndagskvällen.

Lokalen disponeras av Lunds Wing Tsun- & Escrimaskola som hyr den av fastighetsföretaget AF bostäder.

Sammanlagt nio treglasfönster krossades och två flaskor slängdes in i lokalen. I samband med detta andades fem personer in gaserna som uppstod.

Fem ambulanser skickades till platsen men bara två av de drabbade behövde föras till sjukhus. En av dem hade fått i sig skadliga mängder av gaserna och drabbades av andningssvårigheter.

En person fick syrgas

– Den personen gav vi syrgas i väntan på ambulans, säger Mats Streer, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

– Andas man in ammoniak så kan det ge skador på slemhinnorna i halsen och på lungvävnaden.

Enligt lokale produktionsledaren Ola Åström vid SOS Alarm var syftet med den stora ambulansinsatsen att få en uppfattning om skadeläget.

– Har flera människor andats in gas måste man snabbt undersöka andningsvägarna för att kunna bedöma vilka av dem som behöver skickas vidare för vård, säger han.

– I det här fallet var det lyckligtvis bara två.

Mörkklädda, maskerade män

Enligt polisen kom flera anmälningar om händelsen i stort sett samtidigt.

– Anmälarna talar om ett gäng mörkklädda, maskerade personer med huvor som kommer till platsen, genomför en aktion som verkar väl förberedd och sedan ger sig i väg direkt därifrån, säger Stephan Söderholm.

– Det är en riktad aktion som förefaller ha ett syfte. Men vad som är baktanken med detta vet vi inte än. I nuläget har vi ingen misstänkt.

Brottsrubriceringen är skadegörelse, grov misshandel samt misshandel.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag