Malmö tingsrätt låter sig inte imponeras av historien och dömer mannen för ofredande. Foto: Jens ChristianMalmö tingsrätt låter sig inte imponeras av historien och dömer mannen för ofredande. Foto: Jens Christian
Malmö tingsrätt låter sig inte imponeras av historien och dömer mannen för ofredande. Foto: Jens Christian
En man i 75-årsåldern sparkade omkull en tiggande kvinnas kopp. I polisförhör och i rätten skyller han på ett epileptiskt anfall. Foto: Ludvig ThunmanEn man i 75-årsåldern sparkade omkull en tiggande kvinnas kopp. I polisförhör och i rätten skyller han på ett epileptiskt anfall. Foto: Ludvig Thunman
En man i 75-årsåldern sparkade omkull en tiggande kvinnas kopp. I polisförhör och i rätten skyller han på ett epileptiskt anfall. Foto: Ludvig Thunman

Attackerade tiggare
– skyllde på epilepsi

Publicerad

Mannen i 75-årsåldern sparkade omkull den tiggande kvinnans pappmugg.

Förklaringen: han fick ett epileptiskt anfall.

Malmö tingsrätt är inte imponerad av förklaringen och dömer honom till böter för ofredande.

Händelsen utspelade sig några dagar innan jul 2014, då en man i 75-årsåldern gick till attack mot en tiggare utanför en matbutik.

Han gick fram till henne och skrek åt henne, kallade henne bland annat för "maffia", och sparkade omkull hennes kopp som hon samlade pengar i.

Kvinnan tror att mannen hade tänkt slå henne, men just då kom tre förbipasserande män och ställde sig i vägen för honom.

En av männen frågade mannen vad han höll på med, varpå mannen ska ha svarat att han tänkte fortsätta sparka på tiggarens mugg så fort de tre männen gick därifrån.

De ledde till att de stannade kvar i en halvtimme och stod mellan mannen och den utsatta kvinnan i väntan på polis.

Hatbrottsmotiv

Ett annat vittne uppger att mannen i 75-årsåldern ska ha sagt "jag gör vad jag vill" och "jag är svensk, det är inte hon". Han ska också ha uttryckt sig nedsättande om kvinnans etniska bakgrund, vilket fick polisen att utreda eventuellt hatbrott.

Under förhör med mannen, då han får veta att han misstänks för ofredande, uppger han för polisen att han "sparkar på hennes burkjävel".

När han får förhöret uppläst för sig ändrar han plötsligt sin historia – och säger att han fått ett epilepsianfall och ramlat på burken.

Den historian tog han med sig till rätten.

I Malmö tingsrätt sa han nämligen att han inte minns vad somhände vid tillfället på grund av sitt epileptiska anfall och att han inte kunde kontrollera sin kropp av samma anledning.

Rätten köper dock inte historian, då en av männen som ställde sig mellan mannen och den tiggande kvinnan berättar att de pratade under en längre stund och att mannen verkade vara "vid god vigör" – vilket också stöds av ytterligare vittnen.

Rätten anser att mannens motiv varit att kvinnan är romsk, vilket skärper straffet. Mannen döms till att betala 70 dagsböter å 50 kronor för ofredande.

Däremot döms han bara för att ha sparkat omkull burken. Eftersom den tiggande kvinnan inte förstod mannens verbala angrepp kan han inte dömas för dem.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag