Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken mot Malmö sågas av experterna

Förre UKIP-ledaren Nigel Farage kallade Malmö för Europas, och kanske världens, våldtäktshuvudstad. Uttalandet sågas av experterFoto: OLI SCARFF
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd vid Brottsförebyggande rådet (Brå).Foto: LIESELOTTE VAN DER MEIJS

Efter Donald Trumps utspel om Sverige kom nästa attack. Nu var det förre Ukip-ledaren Nigel Farage som attackerade Malmö och kallade staden Europas, och kanske världens, våldtäktshuvudstad.

Men påståendet om att Malmö är en våldtäktshuvudstad – i Europa eller världen – är fel.

Malmö har inte ens flest våldtäkter i Sverige.

– Det är beklagligt att politiker sprider bilder som inte grundar sig på fakta, säger Stina Holmberg på Brottsförebyggande rådet.

Det var i en intervju på brittiska radiostationen LBC som Nigel Farage uttryckte sitt stöd för den amerikanske presidenten Donald Trumps och dennes utspel om påstådda problem kopplade till hög inflyttning av utrikesfödda.

Enligt Nigel Farages uttalande har "Sverige släppt in fler unga, manliga migranter än något annat Europeiskt land samtidigt som det skett en dramatisk ökning av sexualbrott i Sverige".

– Malmö är nu Europas våldtäktshuvudstad. Vissa hävdar att det kanske är världens våldtäktshuvudstad, sa den förre ledaren för EU- och invandringskritiska partiet Ukip som chockade Europa genom att bidra till Storbritanniens Brexit-omröstning.

Enligt honom mörkas detta faktum av medierna.

Utvecklar via mejl

När Kvällsposten kontaktar Nigel Farange för att be honom ange vilka fakta han baserar sitt uttalande på återkommer han med ett skriftligt uttalande via en presstalesperson.

I uttalandet hänvisar han till statistik, från FN och EU-myndigheten Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, som placerar Sverige på plats två i världen över antalet anmälda sexualbrott per capita.

"Om Sverige har blivit Europas våldtäktshuvudstad när ett stort antal icke-assimilerade flyktingar från Mellanöstern har kommit till Sverige är det logiskt att anta att den stad med högst andel invandrad befolkning är våldtäktshuvudstad i Sverige, och därmed Europa."

I sitt uttalande hänvisar Nigel Farages även till en artikel i Sydsvenskan där Malmö beskrivs som hårt drabbat av mord: 3,4 mord per 100 000 invånare, att jämför med till exempel Paris (1,8) och Köpenhamn (1,1).

"På samma sätt som vi kan bevisa att Malmö är Västeuropas mordhuvudstad tvekar jag inte på att vi kan bevisa att det också är Europas våldtäktshuvudstad", skriver Nigel Farage i ett mejl till Kvällsposten.

Sågas av experter

Nigel Farages uttalande, där han försvarar amerikanske presidenten Donald Trumps utspel mot Sverige genom att påstå att Malmö är Europas och kanske världens våldtäktshuvudstad, sågas av experter. Staden har inte ens flest våldtäkter i Sverige.

Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd vid Brottsförebyggande rådet (Brå).Foto: LIESELOTTE VAN DER MEIJS

Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd vid Brottsförebyggande rådet (Brå) ger flera exempel på varför toppolitikerns uttalande inte stämmer.

Visserligen hamnar Sverige högt i statistiken vad gäller anmälda våldtäkter. Men många av dessa brott räknas inte som våldtäkter i de flesta andra europeiska länder.

• I många andra europeiska länder betraktas inte sexuella övergrepp inom äktenskapet som våldtäkt. Det gör man däremot i Sverige. Det innebär exempelvis att om en kvinna i Sverige anmäler att hon utsatts för övergrepp av sin man under ett år, så registreras det som 365 våldtäkter. 

• Enligt svensk lag är det våldtäkt även om den utsatta sover. Så är det inte i de flesta andra europeiska länderna.

• I Sverige finns något som heter extensiv antalsräkning. Det innebär att vid gruppvåldtäkter räknas varje gärningsman som en enskild våldtäkt, medan liknande våldtäkter i andra länder bara registreras en gång.

• Flera undersökningar där invånare får svara vad de blivit utsatta för visar att svenskar inte drabbas mer än i Norge och Danmark som statistiskt har fler anmälda våldtäkter.

Ny sexualbrottslag

Enligt den preliminära statistiken för 2016 är Malmö inte ens Sveriges våldtäktshuvudstad, även om antalet anmälningar ökat jämfört med tidigare år. Göteborg hade flest antal anmälningar i fjor.

Mellan 2004 och 2005 hoppade antalet anmälda våldtäkter upp rejält för Sveriges räkning. Förklaringen anses vara en ny sexualbrottslag som gör att fler brott än tidigare betraktas som våldtäkt. Samtidigt misstänker Brå att antalet våldtäkter ökar när det gäller våldtäkter där gärningsmannen är okänd.

"Handlar inte om neutral nyhetsrapportering"

Bengt Johansson är professor vid JMG i Göteborg och expert på politisk kommunikation. Enligt honom finns det flera orsaker till att just Malmö attackeras.

– Detta handlar inte om neutral nyhetsrapportering, det handlar om att måla fram en bild. Och den bilden är att invandring och flyktingmottagning är ett problem. 

Och Malmö, med stor andel utrikesfödda, passar bra som utgångspunkt om man vill bygga ett lättförståeligt, negativt exempel - att prata om läget i en stad är mer konkret är att prata om ett land. 

Enligt Bengt Johansson, professor vid JMG i Göteborg och expert på politisk kommunikation, handlar attackerna mot Malmö om att måla en bild som passar avsändarens syften.Foto: Press

Både Stockholm och Göteborg har dock tidigare drabbats av samma öde, menar Bengt Johansson. 

– Men det är lättare med Malmö, det finns tidigare reportage från Malmö så det finns en historia att knyta an till. Det är inte lika stort som till exempel Stockholm och det finns flera konkretiseringsaspekter, det blir ett "bra case".

Skadar Malmös rykte

För den som vill lyfta fram Malmö som ett negativt exempel finns, enligt Bengt Johansson, flera händelser att fokusera på. Det har bland annat vid flera tillfällen rapporterats om våld och hot med antisemitiska förtecken i Malmö.

– Och så finns det ett antal skjutningar, så det finns ett antal konkreta händelser att ta i. Skulle man välja Norrköping så är det inte lika lätt. 

Malmös socialdemokratiska kommunalråd Andreas Schönström kallar Farages utspel för "dumheter":

– Det är rent påhitt. Bara nonsens.

Enligt Schönström skadas Malmös rykte.

– Malmös rykte i världen är klart skadat. Men jag har en känsla av att Malmöborna, vi brukar sluta upp för varandra. Jag hoppas så händer även nu, säger han.

Malmö i hetluften tidigare:

21 februari 2009:

Norska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hävdar i ett tal att sharialagar råder i delar av Malmö, och varnar för en smygislamisering av norska städer:

"Tillåter vi det så kan Oslo och andra norska städer närma sig läget i Malmö, där räddningspersonal inte vågar gå in i en del stadsdelar, och där sharialagarna fullständigt har tagit över. Det är vardagen i Sverige, inte att vi försöker skapa skrämselpropaganda", säger hon i talet. 

 

24 april 2012:

Efter rapporter om våld och hot med antisemitiska förtecken bedömer USA:s regering situationen för judar i Malmö som så allvarlig att president Barack Obama skickar ett särskilt sändebud, Hannah Rosenthal, till Malmö.

 

6 februari 2017:

Vita huset redovisade en lista på 78 terrordåd begångna mellan september 2014 och december 2016 runtom i världen, som Trump hävdar att medier mörkat eller inte skrivit tillräckligt om. Med på listan finns en moskébrand i Malmö 2016 där en man anhölls på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Senare ändrades dock rubriceringen till mordbrand.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!