Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åttaåriga Sagas fynd i sjön: ”Trodde det var en pinne”

”Trodde det var en pinne”. Saga berättar för Expressen TV om svärdet hon hittade i sjön.
Foto: Privat
Svärdet verkar, enligt en analys, vara över 1 400 år gammalt.
Foto: ANNIE ROSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Saga Vanecek i småländska Tånnö lekte i vattnet när hon gjorde en historisk upptäckt.

Det hon trodde var en helt vanlig pinne visade sig vara något väldigt speciellt.

– Jag lyfte upp det och ropade till pappa: ”Jag har hittat ett svärd!”, säger Saga Vanecek.

I somras befann sig Saga och hennes pappa Andy Vanecek vid sin båt i sjön Vidöstern i Tånnö i Värnamo där familjen har sitt sommarhus.

– Jag var ute i vattnet som jag brukar vara och lekte med stenar och saker, berättar Saga Vanecek.

Det var när hon skulle hjälpa sin pappa och ge honom en boj till båten som hon gjorde den otroliga upptäckten. Fast först trodde Saga att det var en vanlig pinne som hon såg i vattnet.

– Jag var beredd på att kasta bort den, men så såg jag att den hade något sorts handtag. Jag lyfte upp det och ropade till pappa: ”Jag har hittat ett svärd!”.

Även Sagas pappa trodde till en början att det var en helt ordinär pinne. Han tyckte att dottern skulle släppa ”pinnen” och fortsätta hjälpa honom. Han var otålig och ville bli klar vid båten och hinna in för att se fotbolls-VM. 

Men när han såg upp och fick se att det var ett rostigt föremål Saga höll i, förstod han att dottern trots allt kunde ha rätt. 

– Han tog svärdet ifrån mig och gick till våra grannar och frågade vad vi skulle göra. Nästa dag sa pappas jobbarkompis att vi skulle prata med en arkeolog som heter Annie. Hon bodde i Tånnö, vilket är precis där vi hittade svärdet, så det var perfekt. Hon kom nästa dag och tog bilder och hämtade svärdet, berättar Saga Vanecek.

Sagas svärd äldre än man först trodde

Först trodde Jönköpings Läns Museum att svärdet var tusen år gammalt, men senare kom man via en analys fram till att det troligen var ännu äldre. Nu tror man att det kan dateras till 500-talet eller 600-talet, alltså tiden före vikingatiden, och fyndet har väckt stort intresse från forskare och arkeologer.

– Det är inte varje dag som någon stöter på ett svärd i sjön, säger Mikael Nordström från Jönköpings Läns Museum till The Local.

Sagas upptäckt har blivit uppmärksammad i Sverige, men även utomlands. Innan Saga och hennes familj flyttade till Sverige bodde de i Minneapolis i USA, i hennes pappas hemstat Minnesota.

– En häftig grej är att jag är ett stort Minnesota Vikings fan och det ser precis ut som ett vikingasvärd, säger pappa Andy Vanecek till The Local.

Hur känns det att bli lite av en kändis?

– Det känns roligt! 

Vad säger dina kompisar?

– Dom tycker det är väldigt coolt och spännande att få se vad som händer i framtiden med svärdet.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!