Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åttaårig flicka misstänks ha sålts av sin mamma

Flickan hittades i en lägenhet i Malmö. Arkivbild.
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat om ett tvångsomhändertagande som bara gäller i två månader.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En åttaårig internationellt efterlyst flicka har omhändertagits efter att ha hittats i en lägenhet i Malmö. 

Det finns misstankar om att barnets mor, som bor i Österrike, sålt flickan, rapporterar Sydsvenskan. 

Enligt ett beslut rörande omhändertagandet av socialtjänsten rör det sig om människohandel då barnet ska ha sålts till en kvinna i Malmö. Misstankarna har inte bekräftats av polis, men det är inte första gången barnet upptäcks i Malmö.

Flickan, som är tjeckisk medborgare, kom till Malmö från Östereuropa då hon bara var några månader gammal – utan vårdnadshavare. Några år senare, 2018, omhändertogs flickan och placerades på jourhem efter en anmälan om misshandel. Men när flickan var fem år beslutade Migrationsverket om utvisning till Tjeckien där modern skulle möta upp.

Förnekar att barnet sålts

Modern själv förnekar att barnets har sålts, och förklarar flickans vistelse i Sverige med att hon skulle vara hos bekanta medan modern sökte vård i Tjeckien.

Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat om ett tvångsomhändertagande som bara gäller i två månader, då man väntar på att berörda myndigheter i utlandet ska vidta åtgärder.

Kommunen är involverad och försöker förhandla på internationell nivå för att hitta en lösning för barnet, som verkar ha hamnat i limbo. Tjeckiska myndigheter anser dock att det är socialtjänsten i Österrike som har ansvar för flickan. Men myndigheterna i Österrike kan å sin sida inte bekräfta att flickan faktiskt bott där.FLER NYHETER: Region Skåne vill att yngre ska få välja Astras vaccin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!