Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtta personer åtalas för människohandel

Åtta personer åtalas för människohandel efter att en härva nystats upp i Småland. En av de åtalade är fortfarande på fri fot, men Karin Holmqvist, gruppchef på polisen är övertygad om att personen kommer gripas. Foto: Karin Selåker Hangasmaa
Mattias Sigfridsson vid polisen berättade i december förra året om polisinsatsen mot nätverket som nu åtalas. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kammaråklagare Måns Biörklund och polisens Karin Holmqvist. Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Nätverket tros ha fört ut miljonbelopp efter att ha lurat människor till Sverige för att tigga.

Nu väcks åtal mot åtta personer som misstänks vara delaktiga i den omfattande härvan i Växjö.

– Människor har kommit hit på falska förespeglingar och utnyttjats i Sverige, säger kammaråklagare Måns Biörklund.

Via flera tillslag runtom i Kronobergs och Kalmars län, samt i Bulgarien, slog polisen i början av december i fjol sönder ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Då uppgavs det att ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien omhändertagits.

– Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, sade Mattias Sigfridsson, dåvarande chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd, under en pressträff i samband med tillslaget.

– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, sade Mattias Sigfridsson.

Misstänkta tillhör samma familj

Nu väcks åtal mot åtta personer som misstänks för människohandel. Tretton brottsoffer kommer att höras under den kommande höstens rättegång. Flera av de åtalade tillhör samma familj, det ska handla om en far och hans söner. 

– Sju personer är häktade, dessutom är en person fortfarande på fri fot. Samtliga nekar till brott, säger kammaråklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet som lett förundersökningen.

En svensk medborgare är också misstänkt för brott efter att ha hyrt ut en bostad till två av de åtalade. Vilken koppling personen har till de övriga åtalade vill man inte gå in på.

– Den svenska medborgaren har tillhandahållit en bostad, ett hus, under lång tid för två av de åtalade, där de även inhyst målsägande. Några av gärningsmännen och målsägande har även bott i husvagnar och bilar i skogen och senare i utredningsfasen flyttat till andra bostäder.

 

Förde ut två miljoner kronor

Åtalet omfattar tretton målsägande, men totalt har polisens spaning upptäckt att ett 40-tal personer deltagit i tiggeriet. De åtalade har sedan samlat in pengarna som tiggts ihop i Växjö och byar runtom i Småland. 

Totalt rör det sig om två miljoner kronor, enligt åklagaren.

– Människor har kommit hit på falska förespeglingar och gärningsmännen har utnyttjat målsägandes utsatta belägenhet. Vissa har förstått att de ska tigga, andra inte. Deras förhållanden hemma i Bulgarien har varit svåra och de har exploaterats och utnyttjats i Sverige, säger kammaråklagare Måns Biörklund.

Tre personer ska också ha misshandlats, något som två av de åtalade är misstänkta för.

– Man har av olika anledningar inte velat eller kunnat berätta, men efter de förhör vi haft har vi fått tillräckligt mycket för att kunna väcka åtal. En målsägande är under 18 år. De andra är i olika åldrar upp till 50-årsåldern, säger Karin Holmqvist, gruppchef på polisens utredningsgrupp för människohandel.

 

 

Samarbetade med polis i Bulgarien

Förhören har gjorts både i Sverige och i Bulgarien – där även tre personer kunde gripas, enligt kammaråklagare Måns Biörklund.

– Vi har fått hjälp av polismyndigheten i Bulgarien för att följa upp förhören i Sverige. Jag kan inte svara på om det pågår någon polisutredning i Bulgarien.

Den person som fortfarande är på fri fot, har ni förhoppning om att den kommer delta i tingsrättsförhandlingen?

– Ja, det är vår förhoppning, säger Karin Holmqvist på polisen.

 

LÄS MER: Misstänks ha fört ut stora summor

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!