Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta meters knölval strandade på Öland

Den unga knölvalen hittades i måndags av fotografen och författaren Anders Johansson
Foto: Anders Johansson
Knölvalen sågs utanför Gotland för ungefär en vecka sedan och har nu flutit hela vägen till Öland
Foto: Anders Johansson

Fotografen Anders Johansson var under måndagen ute och fotograferade fåglar på Öland - när han gjorde ett makabert fynd.

På den östra delen av ön såg han ett mystiskt föremål och han kunde inte tro sina ögon när han inspekterade föremålet närmare i sin kikare.

– Jag tog upp kikaren och såg en stor val. Jag tänkte att allt är möjligt när man ser val på Öland, det är som att se en giraff i Smålands skogar. Det är en historisk händelse, säger Anders Johansson som hittade valen.

Anders Johansson är författare och fotograf boendes på Öland. Under måndagen var han ute för att fotografera fåglar, men på grund av kraftig nordlig vind, var det inte många fåglar att beskåda. Istället skulle han göra ett ovanligt fynd på den östra delen av Öland som han sent kommer att glömma, säger Anders Johansson.

– Det var fullständigt absurt, det mest osannolika jag varit med om. Jag har sett ett lodjur tidigare men detta slår det med hästlängder.

Valen som Anders Johansson hittade sig är med största sannolikhet en knölval. En fågelskådare på södra Gotland såg valen för ungefär en vecka sedan som han rapporterade till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Historisk händelse

Att en val strandar på Öland är något av en historisk händelse. Det säger Jasmine Stavenow, som är biolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Hon och hennes kolleger är i full gång med att planera sin resa till Öland där de ska utföra fältprovtagningar på den strandade knölvalen.

– Vi har nära samtal med kommunen och de hjälper oss med praktisk hantering av valen. Men även med båt och personal. Vi pratar även med naturhistoriska riksmuseet, då de är intresserade av våra resultat från fältprovtagningarna, säger Jasmine Stavenow. 

Helst av allt hade Jasmine Stavenow velat obducera valen. Men för att det ska kunna gå att genomföra måste man ta in valen till land, vilket är ett problem då en knölval kan väga upp emot 40 ton. 

Ser miljögiftshalten

– Anledningen till att valen är intressant är att vi genom våra provtagningar kan hjälpa de som lever. Men vi kan också se miljögiftshalten, vilket gör att vi kan sätta det i ett internationellt sammanhang.

Knölvalen som flutit upp i Öland är en ung hane, konstaterar Jasmine Stavenow. Men hon kan ännu inte säga vad som har tagit livet av den cirka åtta meter stora bjässen. 

– Vi kommer ju tyvärr inte få reda på exakt vad som har hänt valen, eftersom vi inte kan obducera liket. Eftersom det är ett ungt djur är näringsbrist i brist på mat ett tänkbart scenario, säger Jasmine Stavenow.

Anders Johansson tycker att valen ska få ligga kvar.

– Det känns lite småborgerligt att inte låta den ligga. Visst luktar det lite, men det luktar ändå mycket tång här. Det är bättre att valen blir mat till fåglarna.

TV: Främmande art hittad i Sverige: ”Ett problem”


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!