Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Madsens hustru vädjar i öppet brev

Jenny Curpen tycker inte om det nya lagförslaget.
Foto: PRIVAT
Peter Madsen mördade svenska journalisten Kim Wall.
Foto: DEADLINE PRESS

Danska regeringen vill förbjuda livstidsdömda att inleda nya kärleksrelationer.

En av de som reagerat på nyordningen är Jenny Curpen – hustru till den dömde styckmördaren och ubåtsbyggaren Peter Madsen, 50.

I ett öppet brev till regeringen vädjar hon till politikerna att ta sitt förnuft till fånga – och inte låta hundratals andra fångar bli offer i allmänhetens begäran om att hämnas Peter Madsen. 

Det var i maj i år som Dansk folkeparti gick ut med lagförslaget att förbjuda livstidsdömda från att dejta inifrån fängelserna, eller att göra andra nya bekantskaper.

Partiets ordförande Kristian Thulesen Dahl menade att det är samhällets ansvar att skydda unga fickor från den typen av förhållanden. 

– Om man har begått ett brott så grovt att det ger livstids fängelse ska man, så långt det är möjligt, avskärmas från samhället, sa Thulesen Dahl bland annat.

Ubåten där Peter Madsen mördade journalisten Kim Wall.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Även justitieminister Nick Hækkerup tog till orda i debatten och höll med om att det handlade om skydda offren, de anhöriga och inte minst rättvisan.

Bakgrunden var bland annat flera av historierna kring just Madsen – som tillåtits ta kontakt med och dejta flera kvinnor inifrån fängelset.

Madsen dömdes 2018 till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall på sin hembyggda ubåt. Kim Wall träffade Madsen för att intervjua honom, och rättegången i Köpenhamn blev mycket uppmärksammad.

En av dem som sökte och fick kontakt med Madsen var ryska Jenny Curpen, 40. Hon beskriver sig själv som artist, illustratör och designer från Moskva.

2012 fick Jenny Curpen permanent uppehållstillstånd i Finland. Därifrån ska idén om ett konstprojekt om Madsen ha uppstått. Hon kände snart att planen måste förverkligas i form av ett samarbete med Madsen själv. I augusti 2018 kommunicerade de personligt.

Jenny Curpen tilläts också gifta sig med den livstidsdömde fången inne i fängelset.

I ett öppet brev till de danska politikerna går hon nu till storms mot det nya förslagna förbudet att inte låta livstidsdömda fångar inleda förhållanden med personer utanför fängelsemurarna.

Jenny Curpen är gift med mördaren Peter Madsen.
Foto: PRIVAT
Mördaren Peter Madsen sitter inne på livstid.
Foto: IDA GULDBAEK / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Fick vänta åtta månader

”Jag träffade man min första gången på vår bröllopsdag och tvingades gå igenom åtta månader av övervakade besök innan jag ens fick ge honom första kramen”, skriver Jenny Curpen.

Hon menar att nuvarande säkerhetsregler är fullt tillräckliga för att begränsa och kontrollera det fångarna gör.

Jenny Curpen tror vidare att det nya förslaget inte kommer att beröra hennes man särskilt mycket.

”Han kommer ändå aldrig att ges någon möjlighet att få besök av nya människor. Därmed kommer de nya reglerna bara att påverka och drabba hundratals andra, både intagna och deras livräddare”, skriver hustrun i brevet.

Jenny Curpen säger att hon fullt ut förstår varför Peter Madsen fick rollen som överlägsen ondska bland alla andra långtidsfångar i Danmark.

Samtidigt vädjar hon hustru om att landets fångar inte kollektivt ska straffas på det föreslagna sättet.

”Drabbas hårt”

”Min man representerar inte hela fängelsepopulationen, som består av olika människor med olika bakgrund, olika åldrar, olika berättelser om liv, olika motiv och brott, olika mycket ånger och olika drömmar om frisläppande och framtida liv.”

Jenny Curpen är tydlig med en sak:

”Alla andra fångar i danska fängelser kan inte bli oavsiktliga offer för allmänhetens begäran om hämnd på Peter Madsen”, skriver hon i det öppna brevet.

Jenny Curpen befarar att de anställda inom Kriminalvården  också drabbas hårt – de kommer att vara de första att möta den oundvikliga upptrappningen av ångest, frustration och aggression från de intagna.

”Snälla, var inte hämndministern, fortsätt vara justitieminister”, uppmanar hustrun i brevet. 

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!