Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

44-åring löpte amok i sommarstugeidyllen

Hundägaren lyckades kasta sig bakom elskåpet – men hans hund blev överkörd och måste avlivas.Foto: POLISEN

Påtänd på amfetamin löpte den körkortslöse 44-årige mannen amok i en falskskyltad Volvo i trakten av Yngsjö.

Han krockade andra bilar, körde över en hund och dundrade rakt in i benet på en annan bilist som förtvivlat försökte fly från sin bil.

Nu döms föraren till åtta års fängelse för bland annat mordförsök.

Den 2 april hade mannen tagit amfetamin och körde runt i Volvon. Han har hävdat att han då under en tid hade varit utsatt för utpressning och hot.

I närheten av Yngsjö, söder om Kristianstad, fick han syn på en bil som han ”tyckte verkade misstänkt”. Det triggade i gång en hel serie av våldsbrott och skadegörelse.

Han körde på en Audi, skar sönder ett däck på en BMW och stal en marschallhållare av metall som han sedan slog rakt genom vindrutan på en Skoda.

Mannens falskskyltade Volvo var rejält demolerad sedan 44-åringen medvetet krockat med andra.Foto: POLISEN

Körde över hund

När Skodaföraren hoppat ut sin bil och sprang för sitt liv tillsammans med sin hund körde 44-åringen efter och försökte köra på honom.

Mannen klarade sig undan genom att söka skydd bakom ett elskåp – men hans hund blev överkörd av 44-åringens bil. Hunden måste senare avlivas av veterinär.

44-åringen körde vidare ut på väg 118 där han vinglade fram och tillbaka över vägen. Järnröret från marschallhållaren stack han ut genom fönstret och viftade med.

Andra bilar väjde åt sidorna men en 36-årig man i en Saab lyckades inte undgå att krocka. Han satt kvar i bilen tills 44-åringens Volvo kom en gång till – med full kraft.

”Gör galet ont”

När offret därefter förstod att Volvoföraren tog sats för att krocka hans bil ytterligare en gång klev han ur och försökte fly därifrån – men hann inte i väg.

Han stod vid sidan av sin bil och såg hur 44-åringens bil rusade mot honom.

”Det här kommer inte att bli bra, det är allvar”, berättade han i rätten att han hade tänkt. ”Detta kommer att göra galet ont. Jag vill inte bli klämd mellan bilarna, då är det slut.”

Han träffades på höger ben, sveptes med av kraften och trycktes i väg bakom sin bil där han landade på vänster knä medan Volvon dundrade vidare.

I sin bil hade 44-åringen ett långt järnrör som han viftade ut genom fönstret med medan han körde.Foto: POLISEN
Mannen använde den stulna, tunga marschallhållaren av metall till att slå sönder en Skodaförares bil.Foto: POLISEN
Skodan fick sin vindruta krossad och backspegeln sönderslagen innan 44-åringen jagade efter föraren och hans hund.Foto: POLISEN

”Agerade i nödvärn”

36-åringen berättade i rätten hur han kravlade ner i diket för att söka skydd. Han såg sin sko ligga kvar på vägen – och trodde först att hans fot satt kvar i skon.

Den åtalade 44-åringen har i efterhand sagt att han kände sig lättad när han förstod att 36-åringen hade överlevt.

Han har erkänt mycket av det han åtalades för – men har hävdat att han agerat i nödvärn på grund av att han varit utsatt för förföljelse.

Men Kristianstads tingsrätt accepterar inte den förklaringen. Det finns inget stöd för att han kan ha trott sig vara förföljd den aktuella dagen, bedömer rätten.

Domen ska överklagas

Påkörningen av 36-åringen bedöms av rätten som ett mordförsök eftersom han varit likgiltig för risken att offret kunde avlida.

Nu döms 44-åringen till åtta års fängelse för olovlig körning, rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, skadegörelse, stöld, försök till grov misshandel och mordförsök.

Mannens advokat Eva Bäckström säger att domen är fel och ska överklagas.

– Bevisvärderingen är felaktig. Straffet är oproportionerligt hårt, även om åtalet objektivt hade varit styrkt – vilket det inte är, säger Eva Bäckström.

– Det är värt att notera att åklagaren yrkade på sju års fängelse. Här dömer tingsrätten till en länge påföljd än åklagaren ville ha. Det är ovanligt.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Louise Erixon: ”Jag brinner för Sölvesborg”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!