Bara två veckor efter att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, 28, sprängde sig själv till döds på Bryggargatan i centrala Stockholm, mitt i julhandeln, skakades Norden av ett nytt terrorhot.
Den 29 december 2010 publicerade Säpo ett pressmeddelande om att fem män gripits misstänkta för att ha förberett ett terrorbrott i Danmark. En av dem uppgav att han bara hyrt ut sin lägenhet till de andra fyra och släpptes därför sedan.
Mörda så många som möjligt
De misstänkta terroristerna, Munir Awad, 30, Omar Abdalla Aboelazm, 31, Mounir Dhahri, 45 och Sabhi Zalouti, 38, planerade att storma Jyllands-Posten och Politikens gemensamma lokaler på Rådhusplatsen i Köpenhamn.
Under kraftig eldgivning med ljuddämpade automatvapen skulle de försöka mörda så många som möjligt, enligt Säpo. De som inte dog direkt skulle bakbindas med 200 buntband och sedan halshuggas, en efter en.
Motivet till mordkomplotten är Jyllands-Postens kraftigt uppmärksammade publicering av satirteckningar av profeten Muhammad 2008.
Planerna avslöjades efter ett nära och mycket intensivt samarbete mellan säkerhetspolisen i Sverige och Danmark.
Männen övervakades och skuggades minutiöst under flera månader av spanare som bevakade varje steg de tog.
- Vi har haft övervakning 24 timmar per dygn sju dagar i veckan, berättade Säpochefen Anders Danielsson vid en presskonferens efter offentliggörandet av gripandet.
De misstänkta fanns även med i den rapport från Säpo som uppgav att cirka 200 militanta våldsbejakande islamister finns i Sverige.
Körde bil lastad med vapen
När männen greps på förmiddagen den 29 december hade de kört en hyrd Toyota Avensis från Stockholm till Köpenhamn. Bilen var lastad med vapen och skarp ammunition och färden övervakades hela tiden av säkerhetspolisen som visste vad bilens last bestod av.
Männen tilläts ändå fortsätta resan i avsikt att säkra så mycket bevis som möjligt. Men Säpo stod redo att genast avbryta insatsen om det fanns tecken på att allmänheten kunde skadas.
Färden gick över Öresundsbron till Herlev i Danmark där Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dharhri greps klockan 10.45. Då hade trion varit i Danmark sedan klockan 02.02 då de passerade gränsen på Öresundsbron.
Sahbi Zalouti åkte aldrig med till Danmark utan valde att hoppa av i Jönköping och greps sedan i Stockholm.
I bilen beslagtogs en kpist, ett magasin till en kpist med 34 skarpa skott av kaliber nio millimeter, en ljuddämpare samt ytterligare 36 skarpa skott.
- Det var nödvändigt att ingripa nu för att förhindra ett terroristdåd, förklarade säpochefen Anders Danielsson efteråt.
Vid tillslagen i två lägenheter, en på Mørkhøjvej i Herlev och en vid Hedelyparken i Greve, hittades en pistol med ett magasin med 15 skarpa skott i, samt ytterligare 37 skarpa skott.
1800 ljudfiler som bevis
I den massiva bevisningen mot de misstänkta terroristerna finns bland annat telefonavlyssning, omkring 1 800 olika ljudfiler. Telefonavlyssningen väckte nyligen kritik sedan just Jyllands-Posten avslöjat att det i Danmark sedan flera år förekommer hemliga domare och domstolar vid terrormål.
I fallet med hotet mot Jyllands-Posten och Politikens redaktioner visar det sig att det är hemligt vem som har gett danska PET tillstånd till avlyssningen.
I handlingarna är domarnas namn överstrukna.
- Jag kan ju inte veta om det rör sig om regelrätta tillstånd, eller om det är något som PET själv skrivit, sa Sahbi Zaloutis advokat, Kåre Traberg Smidt, till Jyllands-Posten.
- När domarens och domstolens namn är hemliga kan jag heller inte kontrollera om avlyssningarna varit lagliga. Det är djupt oroväckande.
Kritik mot hemlighetsmakeri
Även förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö kritiserar det danska hemlighetsmakeriet om tillstånden.
- Det blir bland annat väldigt svårt att motivera att bevispersoner, målsägare och vittnen, bör ställa upp om inte ens domare och domstolar kan vara öppna. Då har rättsstaten börjat komma i gungning, sade han tidigare i veckan till Kvällsposten.
Under de avlyssnade samtalen ska männen ha varit tydliga med sina mordplaner. Förundersökningsmaterialet är fortfarande sekretessbelagt men enligt Ekstrabladet ska en av de misstänkta ha berättat om hur lång tid terrordådet planerade att ta.
- Aktionen ska ta 20 minuter och folk ska dödas. Vi ska inte vara som tjetjenerna. Vi ska inte förhandla, säger han enligt tidningen i det bandade samtalet.
Under en annan avlyssning ska en av dem vid en gemensam bön ha sagt:
- När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem.
Enligt samma tidning misstänker polisen att männen agerade på uppdrag av en terrororganisation i Pakistan, Lashkar -e Taiba. Organisationen står enligt underrättelseuppgifter nära al-Qaida och uppges bland annat ligga bakom terrordåden i indiska Mumbai i november 2008 då 164 människor dog i flera samordnade attacker mot flera byggnader, bland annat mot hotell och en järnvägsstation.
De fyra männen nekar till anklagelserna om terrorbrott.
Kåre Traberg Smidt har läst förundersökningen men anser att bevisningen är långt ifrån solid och vattentät.
- Jag vill inte uttala mig om min klient eller om vad han har sagt. Men rent generellt gäller att det ofta är långt att gå från att prata om något på telefon till att befinnas skyldig till ett brott, säger han apropå diskussionen om de avlyssnade samtalen.
Rättegången mot de misstänkta svenska terroristerna hålls i domstolen i Glostrup strax utanför Köpenhamn. Säkerhetspådraget väntas bli mycket stort och omfattande.
- Det är den danska motsvarigheten till den nationella insatsstyrkan i Sverige som står för säkerheten. Det blir inpasseringskontroller och visitationer av de som ska in i byggnaden, säger Jan Sørgaard, kriminalreporter på Ekstrabladet som har följt utredningen noga.
Sahbi Zalouti, Munir Awad, Mounir Dharhri och Omar Abdalla Aboelazm är åtalade för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott.
Om de fälls riskerar de mycket långa fängelsestraff.
Dansk lagstiftning medger livstids fängelse för terrorbrott men praxis är tolv år.
- Så har straffet blivit i andra terrorfall vi har haft i Danmark, säger Jan Sørgaard.
Jyllands-Posten har sedan tidningen publicerade de förstas Muhammedkarikatyrerna 2005 utsatts för flera hot. Tidningens redaktion i Köpenhamn är sannolikt en av Danmarks mest välbevakade. För att komma in eller ut på redaktionen måste man passera särskilda säkerhetsslussar.
Hoten har satt sina spår
För personalen på JP och Politiken har vardagens alla hot satt djupa spår, och rättegången lär påminna dem om vad som kunde ha hänt om inte Säpo och PET avslöjat planerna.
- Svenskarna, de hade sådana där plastband för att bakbinda folk med i bilen, och det beskrevs vad de tänkte göra med dem. Det var också en konkret bild, sa journalisten Else Boelskifte till Sydsvenskan i en intervju i februari i år.
Intresset för rättegången är mycket stort och säkerheten kring förhandlingen rigorös. Enligt nyhetsbyrån TT är medieplatserna fullbokade.