Åtalas för planerad massavrättning

Sahbi zalouti, 37, Mounir Dhahri, 44, Omar Abdalla Aboelazm, 30 och Munir Awad, 29 är misstänkta för planering av terrordåd.

Planen var att storma in på tidningarna Politiken och Jyllands-Postens redaktioner och mörda så många som möjligt på kort tid.

Men mordkomplotten avslöjades och efter ett samarbete mellan svenska Säpo och danska säkerhetspolisen, PET, greps fem män, varav tre svenskar.

I dag ställs fyra av dem inför rätta, misstänkta för terrorbrott.

Ett enormt medieuppbåd är på plats och säkerheten kring rättegången rigorös.

Bara två veckor efter att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, 28, sprängde sig själv till döds på Bryggargatan i centrala Stockholm, mitt i julhandeln, skakades Norden av ett nytt terrorhot.

Den 29 december 2010 publicerade Säpo ett pressmeddelande om att fem män gripits misstänkta för att ha förberett ett terrorbrott i Danmark. En av dem uppgav att han bara hyrt ut sin lägenhet till de andra fyra och släpptes därför sedan.

Mörda så många som möjligt

De misstänkta terroristerna, Munir Awad, 30, Omar Abdalla Aboelazm, 31, Mounir Dhahri, 45 och Sabhi Zalouti, 38, planerade att storma Jyllands-Posten och Politikens gemensamma lokaler på Rådhusplatsen i Köpenhamn.

Under kraftig eldgivning med ljuddämpade automatvapen skulle de försöka mörda så många som möjligt, enligt Säpo. De som inte dog direkt skulle bakbindas med 200 buntband och sedan halshuggas, en efter en.

Motivet till mordkomplotten är Jyllands-Postens kraftigt uppmärksammade publicering av satirteckningar av profeten Muhammad 2008.

Planerna avslöjades efter ett nära och mycket intensivt samarbete mellan säkerhetspolisen i Sverige och Danmark.

Männen övervakades och skuggades minutiöst under flera månader av spanare som bevakade varje steg de tog.

- Vi har haft övervakning 24 timmar per dygn sju dagar i veckan, berättade Säpochefen Anders Danielsson vid en presskonferens efter offentliggörandet av gripandet.

De misstänkta fanns även med i den rapport från Säpo som uppgav att cirka 200 militanta våldsbejakande islamister finns i Sverige.

Körde bil lastad med vapen

När männen greps på förmiddagen den 29 december hade de kört en hyrd Toyota Avensis från Stockholm till Köpenhamn. Bilen var lastad med vapen och skarp ammunition och färden övervakades hela tiden av säkerhetspolisen som visste vad bilens last bestod av.

Männen tilläts ändå fortsätta resan i avsikt att säkra så mycket bevis som möjligt. Men Säpo stod redo att genast avbryta insatsen om det fanns tecken på att allmänheten kunde skadas.

Färden gick över Öresundsbron till Herlev i Danmark där Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dharhri greps klockan 10.45. Då hade trion varit i Danmark sedan klockan 02.02 då de passerade gränsen på Öresundsbron.

Sahbi Zalouti åkte aldrig med till Danmark utan valde att hoppa av i Jönköping och greps sedan i Stockholm.

I bilen beslagtogs en kpist, ett magasin till en kpist med 34 skarpa skott av kaliber nio millimeter, en ljuddämpare samt ytterligare 36 skarpa skott.

- Det var nödvändigt att ingripa nu för att förhindra ett terroristdåd, förklarade säpochefen Anders Danielsson efteråt.

Vid tillslagen i två lägenheter, en på Mørkhøjvej i Herlev och en vid Hedelyparken i Greve, hittades en pistol med ett magasin med 15 skarpa skott i, samt ytterligare 37 skarpa skott.

1800 ljudfiler som bevis

I den massiva bevisningen mot de misstänkta terroristerna finns bland annat telefonavlyssning, omkring 1 800 olika ljudfiler. Telefonavlyssningen väckte nyligen kritik sedan just Jyllands-Posten avslöjat att det i Danmark sedan flera år förekommer hemliga domare och domstolar vid terrormål.

I fallet med hotet mot Jyllands-Posten och Politikens redaktioner visar det sig att det är hemligt vem som har gett danska PET tillstånd till avlyssningen.

I handlingarna är domarnas namn överstrukna.

- Jag kan ju inte veta om det rör sig om regelrätta tillstånd, eller om det är något som PET själv skrivit, sa Sahbi Zaloutis advokat, Kåre Traberg Smidt, till Jyllands-Posten.

- När domarens och domstolens namn är hemliga kan jag heller inte kontrollera om avlyssningarna varit lagliga. Det är djupt oroväckande.

Kritik mot hemlighetsmakeri

Även förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö kritiserar det danska hemlighetsmakeriet om tillstånden.

- Det blir bland annat väldigt svårt att motivera att bevispersoner, målsägare och vittnen, bör ställa upp om inte ens domare och domstolar kan vara öppna. Då har rättsstaten börjat komma i gungning, sade han tidigare i veckan till Kvällsposten.

Under de avlyssnade samtalen ska männen ha varit tydliga med sina mordplaner. Förundersökningsmaterialet är fort­farande sekretessbelagt men enligt Ekstrabladet ska en av de misstänkta ha berättat om hur lång tid terrordådet planerade att ta.

- Aktionen ska ta 20 minuter och folk ska dödas. Vi ska inte vara som tjetjenerna. Vi ska inte förhandla, säger han enligt tidningen i det bandade samtalet.

Under en annan avlyssning ska en av dem vid en gemensam bön ha sagt:

- När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem.

Enligt samma tidning misstänker polisen att männen agerade på uppdrag av en terrororganisation i Pakistan, Lashkar -e Taiba. Organisationen står enligt underrättelseuppgifter nära al-Qaida och uppges bland annat ligga bakom terrordåden i indiska Mumbai i november 2008 då 164 människor dog i flera samordnade attacker mot flera byggnader, bland annat mot hotell och en järnvägsstation.

De fyra männen nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Kåre Traberg Smidt har läst förundersökningen men anser att bevisningen är långt ifrån solid och vattentät.

- Jag vill inte uttala mig om min klient eller om vad han har sagt. Men rent generellt gäller att det ofta är långt att gå från att prata om något på telefon till att befinnas skyldig till ett brott, säger han apropå diskussionen om de avlyssnade samtalen.

Rättegången mot de misstänkta svenska terroristerna hålls i domstolen i Glostrup strax utanför Köpenhamn. Säkerhetspådraget väntas bli mycket stort och omfattande.

- Det är den danska motsvarigheten till den nationella insatsstyrkan i Sverige som står för säkerheten. Det blir inpasseringskontroller och visitationer av de som ska in i byggnaden, säger Jan Sørgaard, kriminalreporter på Ekstrabladet som har följt utredningen noga.

Sahbi Zalouti, Munir Awad, Mounir Dharhri och Omar Abdalla Aboelazm är åtalade för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott.

Om de fälls riskerar de mycket långa fängelsestraff.

Dansk lagstiftning medger livstids fängelse för terrorbrott men praxis är tolv år.

- Så har straffet blivit i andra terrorfall vi har haft i Danmark, säger Jan Sørgaard.

Jyllands-Posten har sedan tidningen publicerade de förstas Muhammedkarikatyrerna 2005 utsatts för flera hot. Tidningens redaktion i Köpenhamn är sannolikt en av Danmarks mest välbevakade. För att komma in eller ut på redaktionen måste man passera särskilda säkerhetsslussar.

Hoten har satt sina spår

För personalen på JP och Politiken har vardagens alla hot satt djupa spår, och rättegången lär påminna dem om vad som kunde ha hänt om inte Säpo och PET avslöjat planerna.

- Svenskarna, de hade sådana där plastband för att bakbinda folk med i bilen, och det beskrevs vad de tänkte göra med dem. Det var också en konkret bild, sa journalisten Else Boelskifte till Sydsvenskan i en intervju i februari i år.

Intresset för rättegången är mycket stort och säkerheten kring förhandlingen rigorös. Enligt nyhetsbyrån TT är medieplatserna fullbokade.

Detta har hänt

Jyllands-Posten är förmodligen Danmarks mest hotade arbetsplats. Hoten började efter tidningens publicering av tolv karikatyrer på profeten Muhammed under år 2005.


I januari 2006 väcks politiska protester och bojkotter mot danska produkter. Jyllands-Posten ber om ursäkt för att publiceringen har kränkt många muslimer. Dagen efter bombhotas tidningen.

I februari 2008 griper danska polisen tre män som misstänks för en mordkomplott på karikatyrernas tecknare, Kurt Westergaard.

I oktober 2009 grips två män i Chicago som planerade en attack mot Jyllands-Posten. Enligt planen skulle redaktionslokalerna bombas och journalisterna skulle skjutas och halshuggas.

I januari 2010 bryter en 28-årig somalier, beväpnad med en yxa, sig in hos tecknaren Westergaard. Tecknaren hinner trycka på överfallslarmet och en polis som kommer till platsen skjuter terroristen, som skadas lindrigt.

I juni 2010 anhålls två män i Nordafrika misstänkta för att ha planerat en attack mot tecknaren Kurt Westergaard.

I juli 2010 grips en kurd bosatt i Norge. Han misstänks ha försökt bygga en bomb som skulle användas mot Jyllands-Posten.

I september 2010 spränger den enbente tjetjenen Lors Dukajev sig själv av misstag på en hotelltoalett i Köpenhamn. Bomben var sannolikt tänkt att användas på JP:s redaktion i Århus.

FLERA HOT MOT JP

De fyra misstänkta terroristerna

Sahbi Zalouti, 38

Greps i Stockholm.

Lärde känna Munir Awad i Pakistan.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Nekar till brott.

Tidigare dömd i Pakistan för att ha tagit sig in i landet illegalt.

Känd av Säpo.

Munir Awad, 30

Uppväxt i Halmstad. Greps i Köpenhamn.

Gripen två gånger, misstänkt för terrorbrott, men släppt. Greps i december förra året efter att ha kört en bil med vapen från Stockholm över till Danmark.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott. Nekar.

Tidigare dömd : För våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och förolämpning.

Omar Abdalla Aboelazm, 31

Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott. Nekar till brott.

Tidigare dömd : Misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och stöld.

Mounir Dhahri, 45

Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott.

Nekar till brott.

Tidigare dömd : Misshandel av sin sambo, misshandel av sin fru, olaga hot och narkotikabrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!