Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalas för hämndporr mot ex-flickvänner

23-åringen åtalas vid Malmö tingsrätt för två fall av grovt förtal. Han erkänner brotten.
Foto: Fotograf Jens Christian
Han ville "få bekräftelse av andra", säger 23-åringen som lagt ut sexbilder av sina flickvänner på ett internetforum. Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Mikael Sandholm

En 23-åring i södra Skåne åtalas för att han utsatt sina ex-flickvänner för hämndporr.

Sida upp och sida ner fylldes med läsarnas snuskiga omdömen när han lagt ut nakenbilder på tjejerna på internet.

– Bilderna och kommentarerna tillsammans gör att detta är grovt förtal, säger åklagaren Magnus Pettersson.

Kvinnorna som i dag är 20 och 21 år gamla var under olika perioder flickvänner till 23-åringen. En del av de bilder han lagt upp är smygtagna och andra är lättklädda "selfies" som han fått helt skickade till sig. I åtalet heter det:

"NN var dock noga med att påpeka (---) att det var privata bilder och att de inte fick visas för någon annan eller skickas vidare på något sätt eftersom det var väldigt privata bilder. Hon litade på att (han) inte skulle visa dem för andra personer."

Men 23-åringen svek förtroendet. Våren 2014 började han lägga upp fotona på ett nätforum för utbyte av privata sexbilder. Han tillfogade egna kommentarer och svarade även på andra användares närgångna frågor om tjejerna.

Manlig vän slog larm

En av kvinnorna blev kontaktad av en manlig vän som slog larm om att han hade sett bilder av henne på forumet. Hon skaffade sig en inloggning och fick bekräftat att det stämde.

Offret kontaktade sedan själv den andra kvinnan som hon upptäckte att han hade exponerat på forumet.

På den ena av kvinnorna hade 23-åringen publicerat intima sexbilder. På den andra hade han enbart lagt ut bilder där hon var helt eller delvis naken. Men åklagaren anser att båda offren utsatts för lika svåra brott.

– I det ena fallet är bilderna så pass grova och integritetskränkande att det är att bedöma som grovt förtal, säger Magnus Pettersson.

– I det andra fallet är bilderna inte så grova men där har han gjort en djupt kränkande kommentar av sexuell karaktär.

Tog datorn i beslag

Polisen tog 23-åringens dator i beslag och undersökte hårddisken där en del av bilderna hittades. I förhör erkänner han alltihop. Han kan dock inte riktigt förklara varför han lagt ut sexbilder av sina gamla flickvänner men säger att det kanske var för att få "bekräftelse av andra".

Nu får han stå till svars för två fall av grovt förtal.

Till Sveriges Radio Malmöhus, som var först med att berätta om fallet, säger juridikprofessorn Mårten Schultz att lagen är oklar.

– Integritetsskyddet behöver regleras på ett nytt sätt, en del av det vi kallar hämndporr är helt straffritt idag, säger han.

– Tingsrätten har dömt på olika sätt, ibland ansett detta vara förtal, i något fall ofredande. Integritetsskyddet behöver regleras på ett nytt sätt.

En statligt utredning kring de här frågorna pågår just nu och väntas komma med ett förslag i januari.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!