Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

22-årig man åtalas för attack mot restaurang

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det som man först trodde var ett bombbälte visade sig vara ett vibrationsbälte. Foto: Polisen
De falska brandbomberna var saftflaskor som 22-åringen köpt på Ica Maxi. Foto: Polisen
Två personer som var gäster på nattklubben skadades av glassplitter. Foto: Polisen
Polisens bombexperter skickade fram en robot, som också tog bilder, för att undersöka vad 22-åringen hade gömt under sin jacka. Foto: Polisen

En 22-årig man åtalas misstänkt för grovt olaga hot samt misshandel alternativt vållande till kroppsskada sedan han kastat in två attrapper av brandbomber till en restaurang i Ängelholm i oktober i fjol.

Han misstänktes ha ett bombälte runt magen. 

22-åringen hävdar att han är IS-sympatisör.

För snart sex månader sedan hölls en förhandling som gällde ifall 22-åringen skulle vara fortsatt i förvar. Han krävde då att få hjälp att resa tillbaka till Syrien. Om han inte fick det skulle han, enligt förundersökningen, begå nya brott. 

Beslutet blev att det inte gick låta honom vara på fri fot i avvaktan på åtal. Migrationsverket hade dessutom beslutet att 22-åringen ska utvisas, vilket inte har gått att verkställa. 22-åringen ska senare ändrats sig och sagt att han inte vill återvända till Syrien.

Utgör ett reellt hot

Säkerhetspolisen bedömning är numera att 22-åringen utgör ett reellt hot den dag det inte längre går att hålla honom i förvar. Det framgår av förundersökningen.

Ett midjebälte som 22-åringen hade på kroppen när han greps utanför nattklubben i Ängelholm, som enligt åtalet ”kunde uppfattas som ett bombbälte”, var i verkligheten ett vibrationsbälte.

Kort innan hade två kvinnor skadats av glassplitter efter att han kastat in brandbomsattrapperna genom nattklubbens fönster.

– Det smällde till nästan som ett skott mot fönsterrutan som sprack. Den var fortfarande hel men det var ett litet hål i den som en femkrona. Efter sju-åtta sekunder kom nästa smäll som gjorde att fönsterrutan gick sönder och rasade in. Då trodde jag att någon hade kastat in en sten eller tegelsten, berättar en besökare i polisförhör.

Åklagaren åtalar även mannen för skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

22-åringen har en förklaring till varför han kastade in flaskor och tog på sig ett bälte.

Ville varna

I förhör säger han:
– Jag tittade på tv och såg hur muslimerna i både Irak och Syrien blev bombade. Både civila och militära. Efter ett tag fick jag reda på att svenska regeringen deltar i dessa aktioner. Trots det är det ingen som säger ifrån, varken från befolkningen eller myndigheterna. Därför ville jag varna dem.

Uppgiften om att Sverige deltar i sådana flygbombningar är helt felaktig. 22-åringen kunde under förhören inte riktigt förklara var han hittat den felaktiga informationen.

I ett samtal med personal från Migrationsverket uppger 22-åringen att han är IS-sympatisör och han skulle kunna tänka sig använda våld eller skada personer i Sverige.

Bältet som han bar använde han egentligen mot sin onda rygg.

– Syftet från början var för min rygg. Jag har ont i nedre delen av ryggen, säger han i förhör.

 

Köpte saftflaskor

Efter att han kastat in flaskorna genom nattklubbens fönster reagerade ordningsvakterna. När de skulle ta tag i 22-åringen försökte han skrämma dem.

– Jag sa till dem då att bältet var farligt, berättar han i förhör.

Det hjälpte inte. Men hans varning fick polis på plats att kalla in Nationella bombskyddet.

Flaskorna som han lindat in med tidningspapper och fått att se ut som brandbomber var saftflaskor som hade han köpt på Ica Maxi.

– Det skulle se ut som en Molotov-cocktail, säger 22-åringen i ett förhör.