Den åtalade 43-åringen ställs inför rätta i Ystad för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Foto: Sanna DolckDen åtalade 43-åringen ställs inför rätta i Ystad för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Foto: Sanna Dolck
Den åtalade 43-åringen ställs inför rätta i Ystad för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Foto: Sanna Dolck
Den årliga kräftskivan med många inbjudna slutade i tragedi. En 56-årig man dog av skadorna han fick när han slogs till marken. Foto: Sara StrandlundDen årliga kräftskivan med många inbjudna slutade i tragedi. En 56-årig man dog av skadorna han fick när han slogs till marken. Foto: Sara Strandlund
Den årliga kräftskivan med många inbjudna slutade i tragedi. En 56-årig man dog av skadorna han fick när han slogs till marken.  Foto: Sara Strandlund

Åtalas efter dödligt slag under kräftskiva

Publicerad

Kräftskivan i Trelleborg slutade med att en 56-årig man misshandlades till döds. Offret föll med huvudet före i asfalten efter ett slag på festen i slutet av augusti förra året.

Nu åtalas en 43-åring för grov misshandel och grovt vållande till annans död, uppger Trelleborgs Allehanda. "Nödvärn", säger han själv.

Bråket mellan de två männen utbröt vid 01-tiden på natten. Den 56-årige mannen fick ett knytnävsslag i huvudet. Misshandeln inträffade i ett större tält där det pågick en kräftskiva med ett 90-tal deltagare.

Efter bråket lämnade den misstänkte gärningsmannen platsen. Han spårades upp med hjälp av en hundpatrull. I samband med larmet flögs även en polishelikopter ner till Trelleborg för att delta i sökandet efter den misstänkte.

Avled nästa kväll

På kvällen kom så beskedet att den misshandlade mannen avlidit på sjukhus till följd av sina skador. Han ska ha varit helt oförberedd på slaget han fick och därför inte alls hunnit skydda sig när han föll. En blödning mellan hjärnans mjuka hinnor vållade hans död, skriver TA.

Fem vittnen åberopas i åtalet för att styrka åklagarens version av händelseförloppet. Det heter att 43-åringens slag mot den äldre mannen "innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, vilket medfört att NN avlidit senare samma dag”.

Den åtalade nekar inte till att han slagit 56-åringen. Men han förnekar ändå brott – eftersom han hävdar att slaget har utdelats i nödvärn.

Rättegången hålls i Ystads tingsrätt i slutet av maj. Den planeras ta två dagar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag