Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalad fick kvarts miljon – drabbade noll kronor

Ungdomsfesten hölls i en lokal på Västra Sandgatan, nära Helsingborgs hamnområde.Foto: Google Maps

Den utpekade mördaren fick 230 000 kronor i ersättning för att han suttit häktad i fyra och en halv månad.

Men offrets anhöriga blir utan ersättning.

Om offret själv agerar riskfyllt utgår inga pengar till anhöriga, konstaterar Brottsoffermyndigheten.  

Det var den 20 januari 2018 som en 21-årig man stacks ihjäl utanför en föreningslokal på Västra Sandgatan i Helsingborg där det hölls en fest.

I februari förra året väckte åklagaren Magnus Larsson åtal för mord mot en då 17-årig pojke. 

I målet förekom ytterligare fyra ungdomar som samtliga åtalades för misshandel och grovt olaga hot i anslutning till händelsen.

I rättssalen beskrevs hur tumultartade scener utspelade sig på en ungdomsfest. Enligt åklagaren ska flera av de misstänkta ha tagit sig in i lokalen med maskerade ansikten och släckt belysning.

Åtalades för mord

Den då 17-årige pojken åtalades för att för att uppsåtligen ha berövat den 21-årige mannen livet genom att sticka honom med kniv flera gånger.

17-åringen åtalades även för försök till mord efter att stuckit ytterligare en person med kniv.

Den uppmärksammade händelsen skedde när den 17-årige pojken redan stod åtalad för ett mordförsök vid Nicolaiskolan i staden – men trots det var på fri fot.

Den efterföljande rättegången ledde kunde inte heller fastställa vem som gjort vad vid dramat i festlokalen.

Därför friades 17-åringen från ansvar i målet. Han slapp också betala ersättning till anhöriga. Själv fick han 230 000 kronor i ersättning för att ha suttit oskyldigt häktad i fyra och en halv månad.

Någon annan dömdes inte heller. Bevisningen gällande övriga tilltalade ansågs också otillräcklig, enligt rätten.

Avslår familjens begäran

Efteråt har ändå mordoffrets anhöriga ansökt om ersättning hos Brottsoffermyndigheten för sveda och värk.

I ett nyligen fattat beslut avfärdar dock myndigheten begäran. Såväl offrets pappa, styvmamma som två syskon blir utan pengar.

I beslutet konstaterar myndigheten att de anhöriga normalt sett har rätt till ersättning. Men ersättningen kan också sättas ner eller helt tas bort om det kan anses bevisat att den avlidne genom sitt uppträdande ökat risken för att skadas.

Det anser Brottsoffermyndigheten har skett i det här fallet.

Enligt myndigheten finns indikationer på att det hela varit en uppgörelse mellan två grupperingar och att offret genom sitt agerande och uppträdande löpt en ökad risk för att skadas. 

I rättssalen erkände 17-åringen att han använt knivvåld - men att det skett i nödvärn. Ingen kunde motbevisa hans uppgifter under rättegången.