Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtalad advokat förklarade i dag sina fingeravtryck på knarkkarta

Den tidigare brottmålsadvokaten har själv begärt sitt utträde ur Advokatsamfundet. Foto: Sanna Dolck
Chefsåklagare Jonas Almström anser att det enbart kan ha varit advokaten som smugglade ut knarkkartan från häktet. Foto: Polisen
Thomas Olsson är ombud för den åtalade före detta brottmålsadvokaten. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Rättegången hölls i Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLI

I dag börjar rättegången mot den före detta brottmålsadvokaten som misstänks ha smugglat ut en karta från häktet i Malmö. Kartan visade var ett halvt kilo kokain låg nedgrävt. 

– Han kommer att lämna de förklaringar han anser vara nödvändiga, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson.

Det gjorde juristen, och mycket tyder på att åtalet kommer ogillas, skriver Sydsvenskan.

Advokaten som numera bara kan kalla sig för jurist har inte velat medverka under förundersökningen till att förklara hur den handritade kartan kunde ha hans fingeravtryck. Han har bland annat hänvisat till sin tystnadsplikt gentemot sin klient när han fått frågor om vad som förevarit under deras möten på häktet. 

Juristen har åtalats som misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till narkotikabrott.

– Han nekar till brott, säger Thomas Olsson.

Den handritade kartan fanns i bakfickan hos en man som är äldre bror till en man som under våren förra året satt häktad med fulla restriktioner. Hans advokat var den ende som fick träffa honom.

Under rättegången i dag uppgav den tidigare advokaten att en person visat kartan för honom under ett besök på advokatkontoret, skriver Sydsvenskan.

Han vill inte uppge vem som visade honom kartan.

Det skulle enligt juristen förklara hur hans fingeravtryck fanns på knarkkartan.

"Gå dit så fort som möjligt"

Kartan visade var ett halvt kilo kokain fanns nedgrävt i ett grönområde i Malmö. Polisen upptäckte den äldre brodern när han var där för att leta efter kokaingömman. Han greps efter en kortare biljakt.

På kartan fanns instruktioner:

"Det kommer komma staket av trä, inburat med trä, gå in där. Sen framför eller bakom precis, framför eller bakom så finns det nergrävt på 2 olika ställen, ett framför trädet och bakom bara, gräv tills du hittar det, du kanske behöver spade, men tror ej, det går nog med händerna, gå dit så fort som möjligt, innan nån flyttar på det."

Den häktade broderns advokat blev efterhand misstänkt. Han greps, anhölls och satt även häktad under en tid.

Har slutat som advokat

Chefsåklagaren Jonas Almström har bland annat kallat en kvinna som vittne på att den häktade brodern uppgett att det var hans advokat som smugglade ut kartan. Han har i förhör nekat till att han sagt så till kvinnan men medgett att det är han som ritat kartan med instruktioner medan han satt häktad.

När rättegången inleddes i dag i Malmö tingsrätt är den åtalade juristen inte länger advokat. Han begärde förra året sitt eget utträde ur Advokatsamfundet och kan därför inte längre använda advokattiteln. Han har också avvecklat sin verksamhet och beskriver sig i ett frivårdsyttrande som arbetssökande.

För åklagaren gäller det att bevisa att ingen annan än den förre advokaten kan ha smugglat ut knarkkartan. 

När Kvällsposten talade med juristens advokat, Thomas Olsson, dagen innan rättegången var denne fåordig och sa enbart detta:

– Han kommer att lämna de förklaringar han anser vara nödvändiga.

När chefsåklagare Jonas Almström fick höra juristens förklaring ska han enligt Sydsvenskan ha sagt att mycket tyder på att åtalet kommer att ogillas. Det innebär att juristen i så fall frias.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!