Den tidigare brottmålsadvokaten har själv begärt sitt utträde ur Advokatsamfundet. Foto: Sanna DolckDen tidigare brottmålsadvokaten har själv begärt sitt utträde ur Advokatsamfundet. Foto: Sanna Dolck
Den tidigare brottmålsadvokaten har själv begärt sitt utträde ur Advokatsamfundet. Foto: Sanna Dolck
Chefsåklagare Jonas Almström anser att det enbart kan ha varit advokaten som smugglade ut knarkkartan från häktet. Foto: PolisenChefsåklagare Jonas Almström anser att det enbart kan ha varit advokaten som smugglade ut knarkkartan från häktet. Foto: Polisen
Chefsåklagare Jonas Almström anser att det enbart kan ha varit advokaten som smugglade ut knarkkartan från häktet. Foto: Polisen
Thomas Olsson är ombud för den åtalade före detta brottmålsadvokaten. Foto: ROGER VIKSTRÖMThomas Olsson är ombud för den åtalade före detta brottmålsadvokaten. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Thomas Olsson är ombud för den åtalade före detta brottmålsadvokaten. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Rättegången hölls i Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLIRättegången hölls i Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLI
Rättegången hölls i Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLI

Åtalad advokat förklarade i dag sina fingeravtryck på knarkkarta

Publicerad
Uppdaterad

I dag börjar rättegången mot den före detta brottmålsadvokaten som misstänks ha smugglat ut en karta från häktet i Malmö. Kartan visade var ett halvt kilo kokain låg nedgrävt. 

– Han kommer att lämna de förklaringar han anser vara nödvändiga, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson.

Det gjorde juristen, och mycket tyder på att åtalet kommer ogillas, skriver Sydsvenskan.

Advokaten som numera bara kan kalla sig för jurist har inte velat medverka under förundersökningen till att förklara hur den handritade kartan kunde ha hans fingeravtryck. Han har bland annat hänvisat till sin tystnadsplikt gentemot sin klient när han fått frågor om vad som förevarit under deras möten på häktet. 

Juristen har åtalats som misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till narkotikabrott.

– Han nekar till brott, säger Thomas Olsson.

Den handritade kartan fanns i bakfickan hos en man som är äldre bror till en man som under våren förra året satt häktad med fulla restriktioner. Hans advokat var den ende som fick träffa honom.

Under rättegången i dag uppgav den tidigare advokaten att en person visat kartan för honom under ett besök på advokatkontoret, skriver Sydsvenskan.

Han vill inte uppge vem som visade honom kartan.

Det skulle enligt juristen förklara hur hans fingeravtryck fanns på knarkkartan.

"Gå dit så fort som möjligt"

Kartan visade var ett halvt kilo kokain fanns nedgrävt i ett grönområde i Malmö. Polisen upptäckte den äldre brodern när han var där för att leta efter kokaingömman. Han greps efter en kortare biljakt.

På kartan fanns instruktioner:

"Det kommer komma staket av trä, inburat med trä, gå in där. Sen framför eller bakom precis, framför eller bakom så finns det nergrävt på 2 olika ställen, ett framför trädet och bakom bara, gräv tills du hittar det, du kanske behöver spade, men tror ej, det går nog med händerna, gå dit så fort som möjligt, innan nån flyttar på det."

Den häktade broderns advokat blev efterhand misstänkt. Han greps, anhölls och satt även häktad under en tid.

Har slutat som advokat

Chefsåklagaren Jonas Almström har bland annat kallat en kvinna som vittne på att den häktade brodern uppgett att det var hans advokat som smugglade ut kartan. Han har i förhör nekat till att han sagt så till kvinnan men medgett att det är han som ritat kartan med instruktioner medan han satt häktad.

När rättegången inleddes i dag i Malmö tingsrätt är den åtalade juristen inte länger advokat. Han begärde förra året sitt eget utträde ur Advokatsamfundet och kan därför inte längre använda advokattiteln. Han har också avvecklat sin verksamhet och beskriver sig i ett frivårdsyttrande som arbetssökande.

För åklagaren gäller det att bevisa att ingen annan än den förre advokaten kan ha smugglat ut knarkkartan. 

När Kvällsposten talade med juristens advokat, Thomas Olsson, dagen innan rättegången var denne fåordig och sa enbart detta:

– Han kommer att lämna de förklaringar han anser vara nödvändiga.

När chefsåklagare Jonas Almström fick höra juristens förklaring ska han enligt Sydsvenskan ha sagt att mycket tyder på att åtalet kommer att ogillas. Det innebär att juristen i så fall frias.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag