Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtal på måndag mot misstänkte Mangs

MALMÖ. I arton månader har han varit berövad sin frihet. Men nu kommer till sist åtalet mot den 40-årige misstänkte serieskytten, Peter Mangs, i Malmö. Mot sitt nekande åtalas han för 21 brott, däribland tre mord. En spektakulär rättegång väntar.

Åtalet läggs fram på dagen ett och ett halvt år efter det att polisen meddelade att en misstänkt gripits för en rad skottdåd i Malmö. Veckorna innan hade polisledningen gått ut offentligt med sina misstankar om att en serieskytt, inriktad på skott mot människor med invandrarbakgrund, härjade i staden. Ett tips ledde fram till den då 38-årige Peter Mangs.

Tre mord

Sedan har utredarna mödosamt gått igenom fall efter fall av skottlossningar och kommit fram till att det finns bevisning mot mannen när det gäller två mord 2003 och ytterligare ett mord 2009. Hur många mordförsök som kommer med i åtalet är oklart, efter förändringar i sista stund. Men i fredags uppgav Skånepolisen ännu 13 mordförsök. Det handlar totalt om 21 åtalspunkter, där även brotten förberedelse till mord, olaga hot, övergrepp i rättssak och skadegörelse ingår. Mangs nekar dock till allt.

Inget har sagts offentligt om innehållet i bevisningen, men den har i alla fall räckt för att tingsrätten skulle tillåta den mycket långa häktningstiden. Mangs var tävlingsskytt med licens för flera vapen och troligen är det just teknisk bevisning, gällande vapen och ammunition, som binder honom vid brotten.

Oklart motiv

Än mindre är känt om hans eventuella motiv. De flesta som kommit i vägen för serieskyttens kulor har varit människor med invandrarbakgrund och 40-åringen har därför utmålats som en ny laserman. Det finns uppgifter om att han yttrat sig starkt främlingsfientligt, men även sådant som pekar på andra, mer personliga motiv bakom åtminstone en del av dåden.

Några frågetecken rätas ut när den cirka 7 500 sidor långa förundersökningen släpps i samband med måndagens åtal. Fler svar kommer kanske under rättegången, där 40-åringen ska förhöras ingående. Men han väljer själv vad han vill berätta.

Malmö tingsrätt förväntar sig ett stort intresse för rättegången med start den 14 maj. Förutom den trånga säkerhetssalen står en lokal med 400 platser i det närbelägna rådhuset till förfogande för press och allmänhet. Förhandlingarna pågår åtminstone fram till början av juli. Förutom svenska medier har press från Danmark, Finland, Norge, USA, Storbritannien och Tyskland ansökt om åhörarplatser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!