Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtal mot Madsen drar ut på tiden

Den danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera vittnen såg Kim Wall när hon och Madsen var ute på en tur med dennes ubåt den 10 augusti. Två dagar senare häktades Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Dessa misstankar kom senare att skärpas till misstänkt mord.

Psykundersökningen av Peter Madsen, som misstänks för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, drar ut på tiden.

– Den har blivit lite försenad, kanske är den klar på måndag, säger specialåklagare Jakob Buch Jepsen till Sydsvenskan.

Åklagarens plan var fram till nyligen att åtala Peter Madsen för mord på tisdag eller onsdag i nästa vecka, rapporterar Sydsvenskan.

Men nu kan åtalet dröja. 

Utredningen mot den mordmisstänkte Peter Madsen börjar bli klar. Enligt Sydsvenskan var åklagare Jakob Buch-Jepsens plan att åtala Peter Madsen för mord i nästa vecka, sent på tisdag eller tidigt på onsdag. Det försenas nu en aning, enligt Sydsvenskan.

Under de senaste veckorna har Madsen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Men undersökningen drar ut på tiden.

– Den har blivit lite försenad, kanske är den klar på måndag, säger specialåklagare Jakob Buch Jepsen till Sydsvenskan.

Om Peter Madsen bedöms vara psykiskt sjuk i lagens mening kommer han om han bedöms vara skyldig att dömas till vård.

Om Madsen bedöms vara psykiskt frisk kan han dömas till fängelse. Om han då av läkare bedöms vara farlig kan han enligt dansk lag dömas till lagens hårdaste straff: förvaring – inlåsning på obestämd tid.

Nekar till mord

Det betyder att åklagarens förhoppningar om att åtala Madsen i mitten av nästa vecka ser ut att grusas.

Peter Madsen misstänks för att ha mördat och styckat Kim Wall i samband med att de två genomförde en resa med Madsens egenkonstruerade ubåt i mitten av augusti. Brottsrubriceringarna är bland annat mord och brott mot griftefriden. Peter Madsen nekar till att ha dödat Kim Wall. Istället har han under hösten presenterat olika historier om hur Kim Wall dog, bland annat att hon dog efter att ha fått en tung metallucka i huvudet.

Begärs omhäktad

Peter Madsen har dock erkänt att det var han som styckade Kim Walls kropp.

I nästa vecka kommer Peter Madsen att begäras omhäktad. Vid den senaste omhäktningen godtog Madsen att fortsatt vara frihetsberövad, varför det inte kräves någon häktningsförhandling i domstol. 

Om Madsen nu en godtar fortsatt häktning kommer en förhandling att äga rum i Köpenhamns tingsrätt.

I slutet av november hittades en arm i Kögebukten som antas tillhöra Kim Wall. Det betyder att hela hennes kropp nu är återfunnen.

 

Texten uppdateras

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!