Den danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLABDen danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Den danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNÅklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera vittnen såg Kim Wall när hon och Madsen var ute på en tur med dennes ubåt den 10 augusti. Två dagar senare häktades Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Dessa misstankar kom senare att skärpas till misstänkt mord.Flera vittnen såg Kim Wall när hon och Madsen var ute på en tur med dennes ubåt den 10 augusti. Två dagar senare häktades Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Dessa misstankar kom senare att skärpas till misstänkt mord.
Flera vittnen såg Kim Wall när hon och Madsen var ute på en tur med dennes ubåt den 10 augusti. Två dagar senare häktades Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Dessa misstankar kom senare att skärpas till misstänkt mord.

Åtal mot Madsen drar ut på tiden

Publicerad
Uppdaterad

Psykundersökningen av Peter Madsen, som misstänks för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, drar ut på tiden.

– Den har blivit lite försenad, kanske är den klar på måndag, säger specialåklagare Jakob Buch Jepsen till Sydsvenskan.

Åklagarens plan var fram till nyligen att åtala Peter Madsen för mord på tisdag eller onsdag i nästa vecka, rapporterar Sydsvenskan.

Men nu kan åtalet dröja. 

Utredningen mot den mordmisstänkte Peter Madsen börjar bli klar. Enligt Sydsvenskan var åklagare Jakob Buch-Jepsens plan att åtala Peter Madsen för mord i nästa vecka, sent på tisdag eller tidigt på onsdag. Det försenas nu en aning, enligt Sydsvenskan.

Under de senaste veckorna har Madsen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Men undersökningen drar ut på tiden.

– Den har blivit lite försenad, kanske är den klar på måndag, säger specialåklagare Jakob Buch Jepsen till Sydsvenskan.

Om Peter Madsen bedöms vara psykiskt sjuk i lagens mening kommer han om han bedöms vara skyldig att dömas till vård.

Om Madsen bedöms vara psykiskt frisk kan han dömas till fängelse. Om han då av läkare bedöms vara farlig kan han enligt dansk lag dömas till lagens hårdaste straff: förvaring – inlåsning på obestämd tid.

Nekar till mord

Det betyder att åklagarens förhoppningar om att åtala Madsen i mitten av nästa vecka ser ut att grusas.

Peter Madsen misstänks för att ha mördat och styckat Kim Wall i samband med att de två genomförde en resa med Madsens egenkonstruerade ubåt i mitten av augusti. Brottsrubriceringarna är bland annat mord och brott mot griftefriden. Peter Madsen nekar till att ha dödat Kim Wall. Istället har han under hösten presenterat olika historier om hur Kim Wall dog, bland annat att hon dog efter att ha fått en tung metallucka i huvudet.

Begärs omhäktad

Peter Madsen har dock erkänt att det var han som styckade Kim Walls kropp.

I nästa vecka kommer Peter Madsen att begäras omhäktad. Vid den senaste omhäktningen godtog Madsen att fortsatt vara frihetsberövad, varför det inte kräves någon häktningsförhandling i domstol. 

Om Madsen nu en godtar fortsatt häktning kommer en förhandling att äga rum i Köpenhamns tingsrätt.

I slutet av november hittades en arm i Kögebukten som antas tillhöra Kim Wall. Det betyder att hela hennes kropp nu är återfunnen.

 

Texten uppdateras

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag