Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtal för knivattack mot judisk kvinna

Så här rapporterades det efter att mannen gripits.
Attacken skedde på morgonen mitt bland folk. Foto: ANDRÉ TAJTI / KVP
Polisen kunde gripa den misstänkte gärningsmannen i Danmark. Foto: ANDRÉ TAJTI

Kvinnan som attackerades fick livshotande skador – och judiska församlingen befarade att dådet var antisemitiskt. 

Nu åtalas den man som misstänks ligga bakom knivdådet i Helsingborg i mitten av maj för försök till mord.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, angreps på en trottoar i centrala delen av staden och fick skador som betecknades som livshotande.

Händelsen fick stor uppmärksamhet. När det stod klart att offret var en judisk kvinna kunde man inte utesluta att det handlade om ett politiskt dåd. Bland annat kommenterade Israels president Reuven Rivlin fallet och skrev på Twitter att det hela var ett exempel på att Europas judar svävar i fara.

Flera israeliska medier – bland annat tidningen Maariv – skrev att angriparen var en muslim och att han tidigare var känd av polisen. Även kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, beklagade händelsen. Han skrev på sitt Facebook-konto att det var en fruktansvärd och avskyvärd handling och att staden står enad mot alla former av hatbrott.

Inget tyder på hatbrott

Dagarna efter dådet sattes judiska församlingens lokaler under polisbevakning, då offret tillhör församlingen. 

Efter hand har dock händelsen kommit i annan dager och enligt polisen finns det ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

Åklagaren har tidigare bekräftat att mannen tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och "i närtid". Den misstänkte, 29 år, anhölls inledningsvis i sin frånvaro misstänkt för mordförsök men greps dagen därpå i Danmark.

Linda Seger åtalar nu mannen för försök till mord. Enligt åklagaren Linda Seger har 29-åringen försökt döda offret genom att knivhugga henne i bålen cirka tio gånger, det uppger SVT Nyheter

Kvinnan fick mycket omfattande skador, bland annat i lungsäcken och i en artär i armhålan.