Kvinnan åtalas för djurplågeri vid Växjö tingsrätt. Foto: Google MapsKvinnan åtalas för djurplågeri vid Växjö tingsrätt. Foto: Google Maps
Kvinnan åtalas för djurplågeri vid Växjö tingsrätt. Foto: Google Maps
16 får fick avlivas akut på plats efter länsstyrelsens inspektion. Fåren på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Christer Wahlgren16 får fick avlivas akut på plats efter länsstyrelsens inspektion. Fåren på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Christer Wahlgren
16 får fick avlivas akut på plats efter länsstyrelsens inspektion. Fåren på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Christer Wahlgren

Åtal för djurplågeri – 16 får fick avlivas akut

Publicerad

När länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll hos en kvinna i Småland kommun upptäckte de att många av hennes djur var svårt vanskötta.

16 får fick avlivas akut av veterinär.

"Jag tror inte jag är ensam om att ha svårt att få tiden att räcka till" skriver kvinnan i sitt yttrande.

Nu åtalas hon för djurplågeri.

Kvinnan är i 70-årsåldern och har en gård i Småland.

Nu åtalas hon för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Det var förra våren som länsstyrelsen kom på oanmäld inspektion och upptäckte att många av hennes får led svårt. På gården har hon omkring 100 får och många av dem var både gamla och sjuka.

Veterinärerna akutavlivade 16 får på plats då de ansågs lida så svårt. Flera av dem kunde inte stå upp själva och hade fått liggsår. De var undernärda eftersom de inte kunnat ta sig till foderboxen för att äta.

En del av fåren hade tappat tänderna och kunde inte äta av den orsaken.

Vissa hade även förtvinade muskler och hade svårt att lyfta på huvudet.

Ett av fåren hade intorkat blod och avföring i bakdelen och hade på grund av det fått frätskador på insidan av låren.

Förnekar brott

I sitt yttrande skriver kvinnan att "jag tror inte jag är ensam om att ha svårt att få tiden att räcka till till allt". Hon skriver också att "de enda gånger de varit skadade är när de blivit osams och bråkat med varandra (stångat sönder varandras pannor), och ska man skydda dem från det, så måste de bo i isoleringsceller".

När veterinärerna var på plats noterade de att kvinnan refererade till två av fårgrupperna som "de halta och lytta" respektive "de gamla och magra". I förhör säger hon att hennes egen bedömning är att högst 5-10 var i behov av nödslakt.

Hon förnekar brott.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag