Här är gården där kvinnan ska ha hållits fången. Foto: Jens ChristianHär är gården där kvinnan ska ha hållits fången. Foto: Jens Christian
Här är gården där kvinnan ska ha hållits fången. Foto: Jens Christian
En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne. Foto: Jens ChristianEn kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne. Foto: Jens Christian
En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne. Foto: Jens Christian
Polisens tekniker undersökte fastigheten. Foto: Jens ChristianPolisens tekniker undersökte fastigheten. Foto: Jens Christian
Polisens tekniker undersökte fastigheten. Foto: Jens Christian
Nu åtalas mannen för människorov och grov våldtäkt vid Stockholms tingsrätt. Foto: Jens ChristianNu åtalas mannen för människorov och grov våldtäkt vid Stockholms tingsrätt. Foto: Jens Christian
Nu åtalas mannen för människorov och grov våldtäkt vid Stockholms tingsrätt.  Foto: Jens Christian

Åtal: Drogade kvinna och höll henne fången

Publicerad

Läkaren misstänks ha drogat en kvinna i Stockholm, våldtagit henne och därefter fört bort henne till en fastighet utanför Kristianstad.

Där ska han sedan ha hållit kvinnan inspärrad i en bunker i närmare en vecka.

Nu åtalas mannen för människorov och grov våldtäkt vid Stockholms tingsrätt.

Enligt åtalet ska mannen ha fört bort kvinnan den 12 september i fjol.

Saken uppdagades när mannen och kvinnan kom till Norrmalms polisstation i ett annat ärende.

Efter förhör anhölls mannen av åklagaren.

Hållits inspärrad i bunker

Enligt åtalet har läkaren drogat kvinnan i centrala Stockholm och sedan genomfört ett samlag med kvinnan. Efter det ska han ha fört bort kvinnan till en fastighet utanför Kristianstad. Där hölls kvinnan inspärrad i en bunker under närmare en vecka.

Bunkern beskrivs i stämningen som både ljus- och ljudisolerad. Den ska också ha varit låsbar med flera säkerhetsdörrar av metall men också försedd med elektroniskt kodlås.

Enligt åklagaren är rummet byggt för att kunna hålla en människa inspärrad under längre tid.

Kvällsposten har tidigare berättat att den aktuella gården där kvinnan ska ha hållits fången ligger väldigt avskilt till.

Preparerade jordgubbar

Enligt åtalet ska kvinnan och läkaren ha träffats ett par dagar innan bortförande.

Därefter anser åklagaren att läkaren förberett för att föra bort kvinnan.

Mannen ska ha preparerat olika livsmedel i form av chokladdoppade jordgubbar och juice med ett narkotiskt sömnmedel och lugnande preparat.

Den 12 september ska läkaren ha tagit bilen till Stockholm. Med sig ska han då ha haft de preparerade livsmedlen men även en flaska champagne, en rullstol och två gummimasker.

I en bostad i centrala Stockholm ska läkaren sedan ha bjudit kvinnan på champagne och de preparerade jordgubbarna.

När hon var medvetslös ska han ha förgripit sig på henne. Övergreppet beskrivs, i stämningen, som särskilt hänsynslöst och rått eftersom kvinnan inte haft någon möjlighet att värja sig.

Med hjälp av rullstolen ska han sedan ha fört bort henne från bostaden.

Skulle hållas inlåst i flera år

Läkaren ska därefter ha kört kvinnan från Stockholm till bostaden utanför Kristianstad.

Mellan den 13 och 18 september ska hon ha hållits inspärrad i bunkern – med bara några få kortare avbrott. Vid alla tillfällen kvinnan inte varit i bunkern ska hon ha burit handfängsel.

Enligt kvinnan ska läkaren ha sagt att han planerade att hålla henne inspärrad i flera år och hålla henne som sexslav. Om hon försökte fly hotad han med att kedja fast henne vid sängen och enbart ge henne knäckebröd som mat.

Han ska även ha berättat för henne att han hade planer på att spärra in ytterligare en person i bunkern.

Gav henne en pistol

Läkaren ska även ha gett kvinnan en kolsyrepistol – som är väldigt lik en riktig pistol – och uppmanat henne att skjuta honom. Detta ska mannen, enligt åklagaren gjort, för att se om hon hade förtroende för honom.

Den 17 september ska läkaren ha åkt upp till Stockholm för att hämta tillhörigheter i kvinnans bostad. Då upptäckte han att polisen hade bytt låskolv och att kvinnan var efterlyst.

Dagen därpå ska han ha tagit med sig kvinnan till Stockholm för att hon själv skulle intyga att hon var välbehållen.

Men vid besöket på polisstationen bestämde sig polisen för att prata med kvinnan i enrum. Då berättade hon om kidnappningen.

Erkänner olaga frihetsberövande

Mannens försvarare, advokat Mari Schaub, säger att hennes klient har samma inställning till anklagelserna som han haft tidigare.

– Min klient vidgår att han har träffat den här personen i Stockholm, att han har drogat henne och har fört henne till Skåne och hållit henne inspärrad. Men han har inte skadat henne eller tvingat henne och absolut inte haft något samlag under den tiden han har haft henne i sitt våld, säger hon.

Försvaret anser att mannen gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande, men inte till något sexualbrott.

Läkaren har inför förhandlingarna i tingsrätten genomgått en rättspsykiatrisk utredning.

– Det finns ett resultat, men det är hemligstämplat av tingsrätten och därför inget jag vill diskutera, säger Mari Schaub.

Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten kommer huvudförhandlingen påbörjas inom kort vid Stockholms tingsrätt.

Kvällsposten har sökt åklagaren för en kommentar men utan framgång.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag