Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Asylsökande vägrar
att lämna bussen

Fem asylsökande på väg till Blinkarpsgården vägrar att lämna bussen de kom med. Foto: LÄSARBILD
Under kvällen lämnade polisen asylboendet. Foto: Jan Emanuelsson
Det är väldigt, väldigt mycket folk där. I de små rummen ska fyra personer sova, och det är inte rent någonstans. Jag blev lovad att jag skulle placeras någonstans i närheten av Lund, i stället hamnar jag här, säger Fadi som sitter på bussen. Foto: Jan Emanuelsson
Flyktingboendet ligger utanför Röstånga.

Fem asylsökande personer från Syrien vägrar lämna en buss som anlänt till Blinkarpsgården, utanför Röstånga, i Skåne.

En av dem är Fadi, 36, som varit i Sverige i nio månader.

– De flesta i bussen är sjuka, säger han.

Blinkarpsgården har tidigare kritiserats för hur de behandlar asylsökande.

Ett flertal polispatruller fanns under kvällen på plats vid Blinkarpsgården utanför Röstånga, efter att ha tillkallats av Migrationsverket.

Efter att en buss med asylsökande anlänt till boendet vägrade fem personer stiga av. En av dem är 36-årige Fadi. Han säger att han tänker stanna kvar på bussen till dess att han får åka någon annanstans, antingen tillbaka till Simrishamn, där bussen kom i från, eller till ett ställe som ligger närmare Lund, där han vårdas för posttraumatisk stress.

– De flesta i bussen är sjuka, säger Fadi, som kom till Sverige från Syrien för nio månader sedan.

Klagar på smutsen

Fadi berättar att han, efter att bussen anlänt, gått in i Blinkarpsgården och reagerat på smuts och trånga utrymmen.

– Det är väldigt, väldigt mycket folk där. I de små rummen ska fyra personer sova, och det är inte rent någonstans. Jag blev lovad att jag skulle placeras någonstans i närheten av Lund, i stället hamnar jag här, säger han.

– Jag tänker stanna här tills jag kan åka tillbaka till Simrishamn eller till något annat ställe där jag kan bo.

Under fredagseftermiddagen har den aktuella enhetschefen från Migrationsverket varit ute och talat med de fem personerna. Men enligt Fredrik Bengtsson på Migrationsverket, har det inte gett resultat.

– Det är ganska låst. Vår enhetschef har åkt därifrån efter att ha försökt prata med dem och förklara hur förutsättningarna ser ut. Men de sitter kvar på bussen, de här fem personerna. Det finns inte så mycket mer vi kan göra, vill de sitta kvar på bussen så får de vara där fram till dess att bussbolaget i så fall begär om avhysning.

De fem asylsökande personerna har tidigare bott i Simrishamn, men Migrationsverkets avtal med det boendet går ut inom kort och nyligen beslutades att de boende skulle flyttas till Blinkarpsgården.

Polisen lämnade platsen

Fredrik Bengtsson från Migrationsverket säger att det inte finns någonting som de kan göra för att lösa situationen.

– Vi skulle inte kunna lösa uppgiften om det var så att man fritt får välja när man kommer fram om man vill stiga av bussen eller inte. Det funkar inte. Vi har 1500 asylsökande varje vecka som vi måste lösa logi till, så det är det här erbjudandet som gäller om man inte kan ordna det på egen hand.

Nils Norling på polisens ledningscentral bekräftar att ett flertal polispatruller fanns på plats, under kvällen och eftermiddagen, men att de inte behövde ingripa då situationen beskrevs som lugn.

Vid 21.30-tiden lämnade polisen platsen.

– Stämningen är lugn, så det har inte funnits någon anledning för oss att vara kvar där. Önskas vår närvaro kan det givetvis förändras, men som det ser ut just nu så finns inget behov av att vi är där, säger Nils Norling på polisens ledningscentral.

Har kritiserats

I en granskning som Aftonbladet gjorde förra vintern fick Blinkarpsgården skarp kritik av såväl boende som människor som är engagerade som faddrar till de boende. Bland annat framfördes uppgifter om att de blev behandlade som "djur i bur".

– Det är bara en pengamaskin för dem som äger stället, sa en kvinna som var engagerad som fadder.

Nuvarande verksamhetschefen på Blinkarpsgården, Sonja Spirovska, hänvisar till Migrationsverket.

– Jag kan inte säga någonting faktiskt. De som är på bussen har inte ens sett hur det ser ut på Blinkarp, och jag vet inte vad som har lovats från Migrationsverket. Jag vet inte så mycket och därför blir det fel vad jag än säger, så därför avstår jag just nu från att säga mer, säger Sonja Spirovska.