Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asylsökande stämplas som psyksjuka och brottslingar

Migrationsverket registrerar känsliga uppgifter i öppen pärm.
Ankomstboendet i Malmö är ett av de ställen där personalen fört bok över asylsökandes påstådda psykiska hälsa och brott.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det kan ha begåtts fel, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket med ansvar för boendeverksamheten i Region Syd,Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

Asylsökande på boenden i Malmö registreras av anställda på Migrationsverket och ett bevakningsbolag. 

Uppgifterna gäller påstådda brott, hälsoläge och beteende.

”Psykiskt sjuk”, ”misstänkt för stöld” och ”våldsam hotfull” är några av omdömena, enligt Sydsvenskan.

Registret får mycket kritik och kan vara olagligt.

Det är Sydsvenskans Jessica Ziegerer Oskar Ahlqvist och Hussein El-Alawi som avslöjar att anställda på två boenden i Malmö samlar uppgifter om asylsökande i ett inofficiellt register: ”Riskmallen”. 

Det rör sig om mycket känsliga uppgifter, uppgifter som normalt omfattas av stark sekretess men som här samlats på handskrivna papper i pärmar.

I pärmarna, som reportrarna tagit del av, sammanställs bilder, dossiernummer och namn på boende. Intill detta finns omdömen antecknade:

”Psykiskt sjuk”, ”bär alltid kniv”, ”misstänkt för stöld”, ”våldsam hotfull”, ”ofta påtänd”, ”ha koll”.

Sammanställningen kallas internt av personalen hos Migrationsverket och det bevakningsbolag som sköter säkerhetsarbetet i lokalerna för Riskmallen och den har enligt Sydsvenskans uppgifter på de aktuella boendena förvarats helt öppet för alla anställda.

Enligt Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket med ansvar för boendeverksamheten i Region Syd, är syftet med pärmarna att dela information med bevakningsföretaget som arbetar i lokalerna.

Hon medger dock att det kan ha begåtts fel vad gäller sekretessen för de personer som förekommer i materialet.

– Det kan ha begåtts fel. Och det har det säkert gjorts i den här pärmen. Det tror jag absolut, säger Jennie Sörman till Sydsvenskan.

Flera är kritiska

Flera av dessa uppgifter omfattas normalt av sekretess, till exempel uppgifter om en persons hälsa som inom myndighetshantering skyddat av stark sekretess.

Behandlingen av uppgifter kan bryta mot regler för hur Migrationsverket och bevakningsbolag får spara uppgifter om asylsökande och kartlägga personer.

– Att ha pärmen liggande framme ur arbetsmiljösynpunkt, det håller inte, säger Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt och expert på sekretesslagstiftning, till Sydsvenskan.

Även Anneli Hytter, Arbetsmiljöverkets enhetschef för inspektionsjuridik, är kritisk

– Om jag skulle ha varit inspektör här skulle jag nog säga att jag tror att jag förstår hur de har tänkt, men att jag tror att det bryter mot en annan lagstiftning, säger hon till Sydsvenskan.

Här är några av dagens största inrikesnyheter:

Här är några av dagens största inrikesnyheter.