Asylsökande nobbas gå på krogen i Kalmar

"Det var så uppenbart att det handlade om främlingsfientlighet. Folk med icke-svensk bakgrund fick inte komma in", säger Johanna Andersson.
Foto: Privat
Marcus Bornlid Lesseur twittrade om händelsen och det var så händelsen uppmärksammades.
Foto: Privat
Enligt Johanna Andersson fick inte de asylsökande komma in för att de inte hade svenska pass.
Krogägaren hävdar däremot att det var för att personerna hade så kallade LMA-kort som inte kan användas som legitimation.
Foto: Pressbild

Sent på lördagskvällen fick Johanna Andersson, 24, se hur asylsökande nobbades när de ville gå på krogen i Kalmar.

– Vakterna sa till dem att de inte fick komma in om de inte hade svenskt pass, berättar hon.

Händelsen uppmärksammades stort när hennes kompis twittrade om den. Men krögaren har en annan version.

Johanna satt på Krögers i Kalmar med sin pojkvän strax före midnatt på lördagen. Hon var ute och rökte ett par gånger och fick se samma scen – hur vakterna hårdkollade folk med utländskt utseende. Flera släpptes inte in.

– Det var så uppenbart att det handlade om främlingsfientlighet. Folk med icke-svensk bakgrund fick inte komma in, säger Johanna Andersson.

– Ägaren stod och hängde i dörren och jag frågade honom vad det var för en policy. Han sa att han kunde tänka sig att släppa in turister från Holland eller så, men inte folk med syriska pass.

Kompisen twittrade

Lite senare när Johannas kompis Marcus Bornlid Lesseur, 24, kom till Krögers berättade hon för honom vad som hade hänt. Marcus twittrade om det och fick uppmärksamhet kring händelsen.


https://twitter.com/Marcus_Bornlid/status/701190440247279617

– Jag skrev i stundens hetta då kring midnatt, säger han.

– Då hade jag blivit vittne till diskussionen som uppstod mellan min vän Johanna och den här krögaren. Det blev en hätsk dispyt och han var väldigt aggressiv. När vi sedan gick därifrån kom han ut och stimmade för att Johanna tog en bild. Det är ett trevligt ställe annars.

Både Johanna och Marcus tycker det är bra att den här händelsen uppmärksammas. Tidningen Barometern har talat med ägaren till Krögers, Tellis Agrotis, som bekräftar hårdkollen av gäster med utländskt utseende.

"Ingen giltig legitimation"

Men han säger att orsaken är en helt annan. Det handlar om att inte släppa in den som legitimerar sig med så kallat LMA-kort från Migrationsverket. Utländska pass är okej, hävdar han.

– Däremot accepterar vi inte Migrationsverkets id-handling, och det står mycket klart på det kortet att det inte är en giltig legitimation. Vi accepterar inte heller inte några handlingar som vi inte vet vad det är. Detta har vi diskuterat med polisen så det är inga konstigheter, säger Tellis Agrotis till Barometern.

– Jag kan inte äventyra vårt alkoholtillstånd genom att släppa in gäster utan giltig legitimation, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!