Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Asylsökande lämnar "hemsökt" boende

Asylboendet i den lilla byn Grännaforsa utanför Alvesta.

Mer än hälften av de asylsökande på ett boende i Grännaforsa lämnade boendet natten till tisdag.

Anledningen är att vissa tror att det spökar där.

– Det är där de kommer få stanna, vi har inget annat att erbjuda, säger Magnus Petersson, Migrationsverkets enhetschef i Alvesta.

Lampor som tänds och släcks – och människor på tomten.

Det är några av anledningarna till att mer än hälften av de asylsökande i Grännaforsa utanför Alvesta lämnade boendet natten till tisdag.

Vissa av dem säger sig ha upplevt spöken på boendet.

– Från början trodde vi att det bara var barnsliga berättelser, men nu har vi vuxna också hört ljud och sett saker som att dörrar blivit upplåsta och att någon duschar utan att det är någon där, säger en av de boende till P4 Kronoberg som var först med nyheten.

35 av de 58 boende lämnade anläggningen och gick till Migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta på tisdagsmorgonen.

– Det är en liten grupp av asylsökande som har upplevt väsen på ett anläggningsboende, och de har väl fått med sig en viss del av de boende så de också har blivit påverkade av att det ska finnas spöken i omgivningen eller bygden framför allt. Och det har väl skapat en rätt stor rädsla, säger Magnus Petersson, Migrationsverkets enhetschef i Alvesta.

Kommer inte erbjudas annat boende

Vissa av de asylsökande befinner sig fortfarande i Migrationsverkets reception på tisdagseftermiddagen – och vägrar flytta tillbaka.

– Det är en extremt pressad boendesituation och de har sina boenden anvisade i Grännaforsa. Det är där de kommer få stanna, vi har inget annat att erbjuda, säger Magnus Petersson och fortsätter:

– Vi har varit tydliga med att säga hur bilden med boende ser ut, att vi inte har möjlighet att ge dem något annat. Om de inte lämnar självmant kommer de bli avvisade från vår mottagningsenhet av polisen.

Vad som skulle kunna förklara de upplevda händelserna är svårt att säga. Magnus Petersson föreslår att de människor som setts på tomten skulle kunna vara vilda djur, men utesluter heller inte pojkstreck.

Själv tror han inte på spöken, men tar oron på allvar.

– Jag har förståelse för att människor kan, både genom sin tro och annat, att man vill se ett sammanhang i saker och då kan jag förstå att människor blir uppskrämda, säger han.

Även den nya miljön skulle kunna vara en förklaring, tror han.

– Kanske om man inte är van vid svenska skogar. Det är mycket stormar och vindar som gått, det kan nog upplevas som lite skräckinjagande, säger Magnus Petersson.

Samtidigt ska de 20 personer som är kvar på boendet vara helt lugna och orädda och inte visa några tecken på att vilja lämna.

– Nej, de är inte påverkade alls. De har det nog rätt lugnt och stilla nu, säger Magnus Petersson.