Asylboendet i den lilla byn Grännaforsa utanför Alvesta.

Asylboendet i den lilla byn Grännaforsa utanför Alvesta.

Asylsökande lämnar "hemsökt" boende

Publicerad

Mer än hälften av de asylsökande på ett boende i Grännaforsa lämnade boendet natten till tisdag.

Anledningen är att vissa tror att det spökar där.

– Det är där de kommer få stanna, vi har inget annat att erbjuda, säger Magnus Petersson, Migrationsverkets enhetschef i Alvesta.

Lampor som tänds och släcks – och människor på tomten.

Det är några av anledningarna till att mer än hälften av de asylsökande i Grännaforsa utanför Alvesta lämnade boendet natten till tisdag.

Vissa av dem säger sig ha upplevt spöken på boendet.

– Från början trodde vi att det bara var barnsliga berättelser, men nu har vi vuxna också hört ljud och sett saker som att dörrar blivit upplåsta och att någon duschar utan att det är någon där, säger en av de boende till P4 Kronoberg som var först med nyheten.

35 av de 58 boende lämnade anläggningen och gick till Migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta på tisdagsmorgonen.

– Det är en liten grupp av asylsökande som har upplevt väsen på ett anläggningsboende, och de har väl fått med sig en viss del av de boende så de också har blivit påverkade av att det ska finnas spöken i omgivningen eller bygden framför allt. Och det har väl skapat en rätt stor rädsla, säger Magnus Petersson, Migrationsverkets enhetschef i Alvesta.

Kommer inte erbjudas annat boende

Vissa av de asylsökande befinner sig fortfarande i Migrationsverkets reception på tisdagseftermiddagen – och vägrar flytta tillbaka.

– Det är en extremt pressad boendesituation och de har sina boenden anvisade i Grännaforsa. Det är där de kommer få stanna, vi har inget annat att erbjuda, säger Magnus Petersson och fortsätter:

– Vi har varit tydliga med att säga hur bilden med boende ser ut, att vi inte har möjlighet att ge dem något annat. Om de inte lämnar självmant kommer de bli avvisade från vår mottagningsenhet av polisen.

Vad som skulle kunna förklara de upplevda händelserna är svårt att säga. Magnus Petersson föreslår att de människor som setts på tomten skulle kunna vara vilda djur, men utesluter heller inte pojkstreck.

Själv tror han inte på spöken, men tar oron på allvar.

– Jag har förståelse för att människor kan, både genom sin tro och annat, att man vill se ett sammanhang i saker och då kan jag förstå att människor blir uppskrämda, säger han.

Även den nya miljön skulle kunna vara en förklaring, tror han.

– Kanske om man inte är van vid svenska skogar. Det är mycket stormar och vindar som gått, det kan nog upplevas som lite skräckinjagande, säger Magnus Petersson.

Samtidigt ska de 20 personer som är kvar på boendet vara helt lugna och orädda och inte visa några tecken på att vilja lämna.

– Nej, de är inte påverkade alls. De har det nog rätt lugnt och stilla nu, säger Magnus Petersson.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag