GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Lars EpsteinGER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Lars Epstein
GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Lars Epstein
GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Torbjörn AnderssonGER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Torbjörn Andersson
GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Torbjörn Andersson
GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Jacob ForsellGER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Jacob Forsell
GER NAMN ÅT TORG. Kvinnliga författare får ge namn åt nya gator och torg runt Bella center i Köpenhamn. Ett torg får namnet Astrid Lindgrens Plads. Foto: Jacob Forsell

Astrid Lindgren får torg i Köpenhamn

Publicerad

Det är för mycket män i Köpenhamn - alla fall på stadens gatuskyltar.

Men nu ska det bli ändring.

Virginia Wolf och Gertrud Stein finns som förslag, och ett torg kan få namnet Astrid Lindgrens Plads, rapporterar Nytt från Öresund.

Det är när gator och torg kring det stora mäss och kongresscentret Bella center i Köpenhamn ska namnges som politikerna i Vejnavnenævnet valt att döpa gatorna i området efter kvinnliga författare. Förutom nämnda Virginia Wolf och Gertrud Stein finns naturligtvis Pippi Långstrumps, Madickens och Ronjas skapare Astrid Lindgren bland de utvalda. Enligt Nytt från Öresund kommer nämligen ett torg i området få namnen Astrid Lindgrens Plads.

– Det finns en obalans mellan män och kvinnor när det kommer till namngivning av gator, torg och parker i Köpenhamn. Det vill vi gärna göra något åt, säger teknik- och miljöborgmästaren Morten Kebell, Enhedslisten, till Politiken, enligt Nytt från Öresund.

I området planeras förutom mäss- och konferensanläggning cirka 2 000 bostäder.

Fredspristagare i sydväst

Och gator och torg kring Bella center är inte de enda danska vägarna som står namnlösa. i den nya stadsdelen Enghave Brygge i sydvästra Köpenhamn lutar det åt att det är vinnare av Nobels fredspris som får äran att namnge stråken, i alla fall om politikerna i Vejnavnenævnet får bestämma.

Men här har inte det danska genustänket slagit igenom fullt ut: trots att det vimlar av kvinnliga fredspristagare, från Alva Myrdal och Moder Teresa till Ellen Johnson-Sirleaf och Malala Yousafzai verkar det luta åt att det blir bland andra den uppenbart manliga fredspristagaren Nelson Mandela som får namnge gatorna.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag