Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aspöfärja i krock
med örlogsskepp

Skärmdump från filmen på kraschen.
Foto: Anton Aronzon
Skärmdump från filmen på kraschen.
Foto: Anton Aronzon
Militärfartygen HMS Karlskrona. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Anna Norén/Annnor11 / ME03 COMBAT CAMERA/FÖRSVARSMAKTEN
Aspö I kunde ta sig för egen maskin till Aspö efter olyckan. HMS Carlskrona la sig på redden.
Foto: SUZANNE WERNERSSON

En Aspöfärja har fått tas ur bruk efter en kollision med ett örlogsskepp vid 10.30 på fredagen. Två personer fick föras med ambulans till sjukhus.

– Hade färjan inte bromsat så hade HMS Carlskrona träffat färjan midskepps, säger passageraren Hans Fredrik Samuelsson.

– Det kunde blivit väldigt allvarligt.

Färjan hade lagt ut från Karlskrona och var på väg mot Aspö när HMS Carlskrona dök upp på styrbords sida. Något 24blekinge var först med att rapportera om.

Marinfartyget kom från örlogshamnen och var ute på en tur med civilister eftersom det är en familjedag där personalens anhöriga får följa med.

På vägen kom fartygen dock i vägen för varandra och krocken var ett faktum.

Hans Fredrik Samuelsson berättar att han satt och läste tidningen i godan ro när militärfartyget plötsligt tornade upp sig utanför fönstret. Färjan bromsade och sedan kom en smäll när fartygen kolliderade. Några personer ombord på färjan trillade omkull och slog sig.

Färjan togs ur drift

Efter smällen kunde färjan ta sig vidare till Aspö för egen maskin. Färjan, Aspö 1, har dock tagits ur bruk för att undersöka eventuella skador. Istället har Aspö II satts in för att trafikera leden.

Passagerarna ombord möttes av ambulanser när de kom fram till ön. Två personer fördes till sjukhus med ambulans efter att ha fått fallskador. Inget allvarligt dock.

– Mest som säkerhetsåtgärd, säger Bengt Olsson, presschef på trafikverket.

Hans Fredrik Samuelsson är upprörd efteråt och menar att det kunde slutat riktigt illa om Carlskronas stäv träffat den mindre färjan midskepps.

Högerregeln

Jimmy Adamsson, pressansvarig på 3:e sjöstridsflottiljen, har sett mobilfilmer från händelsen och talat med fartygschefen. Och av filmerna att döma så har färjan haft väjningsplikt eftersom det råder högertrafik på sjön.

– Och fartygen har även varit i radiokontakt med varandra innan om detta, säger Jimmy Adamsson.

Ingen av personerna ombord på HMS Carlskrona kom till skada.

– Men fartyget har plåtskador i aktern.

Bengt Olsson på Trafikverket bekräftar att befälhavarna ombord var i kontakt med varandra innan kollisionen. Själva olycksorsaken är dock ännu inte fastlagd. Trafikverket kommer att göra en utredning och sedan får Haverikommissionen avgöra om de ska ta upp ärendet.

– De är upp till dem att bedöma.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!