Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åskvädret skapade kaos – och snart kommer mer

Här är en väderprognos för i dag och i morgon.
Kraftiga blixtar över Västra Hamnen under onsdagsmorgonen. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Under natten till torsdag förväntas ett nytt åskoväder dra in. Foto: JOHAN NILSSON/TT

På tisdagsmorgonen drabbades Skåne av ett rejält åskväder. Stora mängder regn föll under en kort period och hundratals blixtar slog ner. 

På Österlen är vägar avstängda på grund av för mycket vatten. 

Och extremvädret är inte över. 

– Vi kan vänta oss en ny omgång natten till torsdag. Men exakt var det slår till går inte att säga ännu, säger Klaus Larsen, meteorolog vid det danska väderinstitutet DMI. 

Många skåningar vaknade upp under natten till onsdags av kraftiga knallar och skenet från hundratals blixtar. 

På TT Nyhetsbyråns bilder från Västra Hamnen syns kraftiga blixtnedslag. 

Regnet föll kraftigt under en kortare period, flera läsare vittnar om vattenfyllda uterum och översvämmade källarutrymmen. Räddningstjänsten fått in många larm om vattenskador.

Men räddningstjänsten har enligt inre befäl Gustaf Sandell inga möjligheter att pumpa bort vatten i samband med kraftig regn.

– Man ska ringa 112 när det är fara för liv och bråttom på riktigt, vi måste prioritera akuta larm, säger han till Ystads Allehanda.  

Skånska vägarna har varit hårt drabbade av kraftigt regn. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Översvämmade vägar

Regnet har också skapat kaos på många vägar. 

På Österlen är väg 9 från Ravlunda Kyrka till Brösarp avstängd i båda riktningarna meddelar Trafikverket. Anledningen är mycket vatten under järnvägsviadukten i Brösarps backar. Vägen beräknas inte öppna förrän klockan 12. 

Och på väg 19, i höjd med Högestadskorset, fick en bil vattenplaning under morgonen och körde av vägen. Det orsakade stora trafikstörningar. 

Det har regnat kraftigt i Skåne under onsdagsmorgonen. Foto: JOHAN NILSSON/TT

SMHI utfärdar varning

Ovädret har under morgonen dragit norrut och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i delar av Kronobergs- och Jönköpings län. 

Under förmiddagen lär vädret lugna ner sig, men än kan vi inte andas ut. Det danska väderinstitutet DMI, som har full koll även på Sydsverige, varnar för en ny våg av åskoväder och regn natten till torsdag. 

– Vi kan vänta oss en ny omgång natten till torsdag. Men exakt var det slår till går inte att säga ännu, säger Klaus Larsen, meteorolog, till Ekstrabladet. 

Men i väntan på nytt extremväder går det bra att njuta av normalt härligt sommarväder. Under dagen finns det stora solchanser i Sydsverige och temperaturer kring 25 grader.

Ovädret ställde till det under morgonen.