Åskådare kastade chokladbitar upp på scen

Publicerad
Uppdaterad
En kort stund in i talet, inför storpublik i Folkets Park i Malmö, kastade en åskådare chokladbitar upp på scenen, mot Mona Sahlin.
- Det är där är sådan där god choklad, Toblerone, sade Sahlin som fann sig snabbt.
Sahlin blev avbruten för ett ögonblick, men fortsatte tala om utbildning och jobb för unga.
- Den här killen har också rätt att få utbildning, sade Sahlin medan säkerhetsvakter tog hand om mannen som slängt chokladbitarna mot henne.
En nazistisk organisation tog senare på sig chokladkastningen.

Höjd a-kassa

- Stäng dörren till utbildningsdepartementen för Jan Björklund. Byt lås, släng nycklarna och öppna dörren för ungdomarna i stället, sade Sahlin.
Mona Sahlin lovade att arbeta för höjd a-kassa.
- A-kassan ska vara 80 procent, sade Sahlin och tillade att det var ett löfte, inget hot, och att det ska gälla för 80 procent av löntagarna.
Ett annat löfte, inte hot, är att S ska skapa debatt om skatterna i valrörelsen nästa år.
- Vi vågar höja skatter när det behövs, vi vågar sänka dem när det behövs. Men jobben kommer först, alltid före stora skattehöjningar sade Sahlin och tog om utfästelsen från Lund om att se till så att pensionärer inte får betala högre skatt än de som arbetar.

Global kris

Jobbkrisen är global och inte Reinfeldts fel, fortsatte Sahlin, men kritiserade Fredrik Reinfeldts regering för att kommentera i stället för att agera.
- Hur har det gått med jobben? Det är den frågan som ska avgöra valrörelsen, sade Sahlin och inhöstade applåder.
Hon hävdade att S inte bara går runt och gnäller utan gör som många ekonomer och Konjunkturinstitutet: föreslår åtgärder och insatser som kan stimulera ekonomin.
Kristdemokraternas Göran Häglund fick en känga av Sahlin, när det gällde privata sjukvårdsförsäkringar.

Frän kritik

– Ska det vara skilda väntrum för direktörens dotter och arbetarens son hos läkaren? Jag ställde frågan till Göran Häglund. Må så ske, sa han. Må detta aldrig få ske, säger jag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fick också frän kritik från Sahlins håll.
– Maria Wetterstrand frågade Reinfeldt varför hans regering för en ekonomisk politik som drabbar kvinnorna mer än männen.
Enligt Mona Sahlin svarade Reinfeldt att det inte är för att kvinnor var kvinnor som de drabbades hårdast.
– Nej det var för att de jobbar mindre och tjänar mindre. Ja, just det. Det var en bra analys av Fredrik Reinfeldt, tycker jag, sa Mona Sahlin som lovade att socialdemokraterna ska jobba ända "in i kaklet" för att få en rödgrön regering efter nästa val.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag