Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsas bror drack bara mjölk i månader – dog

Foto: Ulf Ryd

Åsa Carlssons 71-årige bror levde på mjölk i nästan fyra månader. Han avled strax efter att man upptäckt att han hade blödande magsår. Nu anmäler syster vårdcentralen och hemsjukvården i Skurup för att personal nonchalerat broderns behov av vård.

– Jag har varit så ledsen och är det fortfarande, säger Åsa Carlsson.

Hemtjänsten hittade den 71-åriga mannen från Skurup utslagen i sitt hem. Han hade då kräkts blod. När han kom in till lasarettet i Ystad visade det sig att mannen hade blödande magsår. Alla värden var i botten, han var uttorkad och hade för högt socker samt vitaminbrist. Mannen avled en vecka senare.

Hans syster Åsa Carlsson, 57, har gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Hon menar att hennes bror som också led av demenssjukdom började undvika mat redan i februari i år. Han har enligt henne förklarat att han har haft svårt att svälja. Det enda den 71-årige mannen fick i sig var cirka 18 liter standardmjölk i veckan.

Påtalade problemet

Åsa Carlsson blev orolig för sin brors matvägran och påtalar detta till personal på Skurups vårdcentral och vill att prover ska tas på hennes bror.

I anmälan uppger hon att de sedan bollas runt mellan olika instanser och blir nonchalant bemötta.

I april konstateras det efter provtagning att mannen har så högt blodsockervärde att han behöver få insulinsprutor. Han kan fortfarande inte äta.

– När man har socker är det ju viktigt med födan så jag ifrågasatte detta till distriktssjukvården, och får då till svar att man inte kan tvinga i honom mat, säger Åsa Carlsson

Vid ett senare samtal med en läkare gällande broderns matvägran får Åsa Carlsson informationen att de inte tänker utreda det vidare och att mannen får fortsätta leva på mjölkdiet.

"Han kunde leva på bara mjölk"

Enligt anmälan framgår det att en läkare på Ystads lasarett förklarat att anledningen till att den 71-årige mannen inte kunnat äta med största sannolikhet varit det blödande magsåret, och att han avled i juni ska ha varit en följd av de dåliga värdena. Enligt IVO-anmälan så var broderns blodsockervärde vid tillfället 58.

Åsa Carlsson är upprörd över att man inte gjort utredning av broderns tillstånd i ett tidigare skede.

– Läkarna ansåg inte att en utredning behövdes, han kunde leva på sin mjölk tyckte de. Han drack bara mjölk i flera månader, han borde ha fått vård tidigare och man borde stoppat blödningen i tid, då hade han levt i dag, säger hon.

– Jag har varit så ledsen och är det fortfarande, säger hon gråtandes. Han har gjort så mycket gott, skött sig och aldrig begärt en krona av samhället och så får han detta tillbaka som tack.

Kvällsposten har sökt verksamhetschefen för vårdcentralen i Skurup utan resultat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!