Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvid har plockat loss 300 fästingar

Det här behöver du veta om fästingar.
Arvid Kronmar från Rödeby har fått plocka loss över 300 fästingar under sommaren. Han är vaccinerad mot TBE.Foto: PRIVAT
Arvid använder inga specialverktyg – han tar loss fästingarna med naglarna eller en pincett. (Genrebild)Foto: ARKIV
Den fästingburna smittan TBE tycks bli vanligare och allt fler insjuknar för varje år.Foto: HANS KRISTIANSSON

16-årige orienteraren Arvid Kronmar från Rödeby har vunnit en titel ingen vill ha – han är Blekinges mest fästingbitne person.

– Jag har tagit bort mellan 300 och 310 fästingar den här sommaren. Med naglarna eller en pincett, säger han.

Sjukdomen TBE drabbar allt fler – men Arvid är vaccinerad.

Det verkar vara ett fästingår i år. Många har uppfattningen att plågan är värre än vanligt. Flera hundra människor har också drabbats av den fästingburna smittan TBE.

Sveriges Radio P4 Blekinge ordnade en tävling för att se vem som var värst utsatt för fästingar i länet – och orienteraren Arvid från klubben Karlskrona SOK vann.

– Jag är ute i terrängen minst fem dagar i veckan på träning eller tävling, berättar han.

– När man tävlar måste man ha heltäckande klädsel men fästingarna tar sig in ändå. När jag tränar har jag kortbyxor ibland och då är det extra många som sätter sig.

För många för att räkna

Under perioden juni till augusti har det alltså blivit över 300 fästingar som Arvid fått plocka loss. De som inte hunnit sätta sig fast har han överhuvudtaget inte räknat.

– Jag har ingen exakt siffra, de är för många för det. Jag tycker nog att det är värre med fästingar i år än det brukar vara.

Olika platser är olika svårt utsatta för fästingarna.

Arvid fick tio fästingar när han sprang i Rödeby. På Knösö och Verkö fick han minst 30 varje gång. En gång fick han 120 stycken när han sprang på Verkö.

Använder inga verktyg

Han använder ingen speciell fästingborttagare för att bli av med dem.

– Nej, har de hunnit suga blod och bli stora så tar jag dem med naglarna, annars använder jag en pincett, säger Arvid Kronmar.

– Ibland blir en liten klo kvar, men jag har aldrig mått dåligt eller fått några andra problem. Men det kliar ganska mycket, det gör det.

Som vinnare av titeln Blekinge mest fästingbitne 2019 fick Arvid två biobiljetter och en t-shirt av lokalradion. Han verkar tycka att det hela är en liten smula pinsamt.

– Jag har fått en del kommentarer, medger han.

Smittan ökar år för år

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att sammanlagt 200 fall av TBE konstaterats i Sverige under sommaren. Smittan fortsätter att öka från år till år.

– Vi har sett en ökande trend sedan 80-talet, men de tre senaste åren har det varit betydligt mer än förväntat, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

– Generellt sett gillar fästingar klassisk svensk sommar med blandat väder. Blir det allt för torrt kryper de ner i jorden för att skydda sig.

Årets sommar går mot ett nytt rekord i rapporterade TBE-fall. Mats Lefvert blev smittad av en fästing för tio år sedan och än i dag har han symptom som han tvingas leva med.