Malin Mårline, 39, tyckte att "Pidde Pannkaka" agerade på ett felaktigt sätt. Foto: PrivatMalin Mårline, 39, tyckte att "Pidde Pannkaka" agerade på ett felaktigt sätt. Foto: Privat
Malin Mårline, 39, tyckte att "Pidde Pannkaka" agerade på ett felaktigt sätt. Foto: Privat
"Pidde Pannkaka", som egentligen heter Petter Hedwall, ångrar sig efter händelsen."Pidde Pannkaka", som egentligen heter Petter Hedwall, ångrar sig efter händelsen.
"Pidde Pannkaka", som egentligen heter Petter Hedwall, ångrar sig efter händelsen.
Kasper Schumacher är vd för Skånes Djurpark. Foto: Jenny LeymanKasper Schumacher är vd för Skånes Djurpark. Foto: Jenny Leyman
Kasper Schumacher är vd för Skånes Djurpark. Foto: Jenny Leyman
Det var på Skånes Djurpark som Pidde Pannkaka uppträdde. Foto: TOMAS LEPRINCEDet var på Skånes Djurpark som Pidde Pannkaka uppträdde. Foto: TOMAS LEPRINCE
Det var på Skånes Djurpark som Pidde Pannkaka uppträdde. Foto: TOMAS LEPRINCE
Malin Mårline skrev om händelsen på Facebook. Foto: SkärmdumpMalin Mårline skrev om händelsen på Facebook. Foto: Skärmdump
Malin Mårline skrev om händelsen på Facebook. Foto: Skärmdump

Artisten i blåsväder – hånade kvinnors bröst

Publicerad

Artisten "Pidde Pannkaka" har mött hård kritik efter ett kontroversiellt uttalande på Skånes Djurpark.

Vid ett liveframträdande inför småbarn la han en kommentar som rörde mammornas bröst.

– Jag kan inte förstå hur han kan säga så om kvinnors kroppar, dessutom inför alla barnen på en familjedag, säger parkbesökaren Malin Mårline.

På söndagseftermiddagen gick Malin Mårline, 39, i Skånes Djurpark tillsammans med sin sexåriga son. När de var på väg till getterna passerade de ett framträdande, med barnartisten "Pidde Pannkaka".

– Jag hörde honom berätta en historia om när ett av hans barn föddes. Sedan bad han alla mammorna att sträcka upp sina händer, det verkade först som om han byggde upp för en hyllning för kvinnorna i publiken, säger Malin Mårline.

Vad Pidde Pannkaka sedan sa chockerade henne – då han, enligt Malin, kränkte mammorna i publiken.

– När mammorna hade sina händer uppe i luften sa han "nu hamnade alla rattarna på rätt ställe". Jag kan inte förstå hur han kan säga så om kvinnors kroppar, dessutom inför alla barnen på en familjedag.

En jämställdhetsfråga

När Malin Mårline kom hem skrev hon ett inlägg om händelsen på Facebook. Inlägget har blivit uppmärksammat och många i kommentarsfältet håller med henne i kritiken mot uttalandet. Bland kommentarerna kan man bland annat läsa att folk anser det var omodernt agerat av artisten, och att det var ett osmakligt skämt.

Malin själv menar att det främsta problemet ligger i att det var ett sexistiskt uttalande.

– Hur ska vi nå ett jämställt samhälle ifall sådana här uttalanden pratas bort som "skämt"? Jag som kvinna kände mig arg och förnedrad, när jag hörde honom prata på det sättet om mammornas bröst.

Hon är glad för att hennes sexåring inte hörde Pidde Pannkakas kommentar.

– Att förklara för min son vad rattar är och varför en barnartist sade på det viset, det hade varit svårt. Dels för att det är ett nedvärderande ord och dels för att jag inte förstår syftet med uttalandet, säger Malin Mårline.

Ångrar uttalandet

Pidde Pannkaka själv, som egentligen heter Petter Hedwall, är djupt ångerfull efter händelsen.

– Jag vet inte hur det kunde bli så här och jag garanterar att det aldrig händer igen. Det var ett klumpigt skämt som flög ur munnen och jag ber tusen gånger om ursäkt, säger han.

Petter Hedwall säger att han tar avstånd från sexism och att han uppskattar kvinnor.

– Som privatperson hyllar jag kvinnor. Min egen fru hade en jobbig förlossning och jag blev väldigt tagen av det – jag har insett att vi män har det väldigt bra. Jag önskar att jag kunde göra detta ogjort.

Han har själv kommenterat på Malin Mårlines Facebook-inlägg, med en förklaring om vad som hände. Där berättar Petter om att han värnar om barnen han uppträder för och att han blir ledsen över inlägget.

"Pidde Pannkaka" svarade på Malin Mårlines Facebook-inlägg.Foto: Skärmdump

Inhyrd som artist

Skånes Djurparks vd Kasper Schumacher anser att uttalandet på uppträdandet är opassande och att det är beklagligt att besökare tagit illa vid sig.

– Det är inte bra att någon säger så och vi tycker att det är tråkigt att det hände i vår park. Det är  ledsamt att besökare känt sig förnedrade av händelsen, säger Kasper Schumacher.

Framträdandet hölls i parken, men var enligt vd:n ingenting som hade med Skånes Djurpark att göra.

– Det var ett företag som hyrde hela parken den dagen, Pidde Pannkaka var inhyrd av dem. Men naturligtvis har vi ett ansvar i det här, om en artist framträder på vårt område behöver det passa vår publik, säger Kasper Schumacher.

Han menar också att djurparken ska lära sig av händelsen.

– Detta var en engångsföreteelse, varje gång vi gör någonting fel försöker vi att lära om och göra rätt.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag