Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sydsvensk artist bortförd av polis under protesten

Flera hundra restriktionskritiska medlemmar i ”Frihetsrörelsen” genomförde i lördags en otillåten demonstration i Stockholm. En av dem var Christofer Lundquist, musiker i 90-talsbandet Brainpool och producent för bland andra Per Gessle.
Foto: Alex Ljungdahl
Christofer Lundquist fördes bort av flera poliser, med en gitarr i händerna.
Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Skärmdump
Christofer Lundquist (mitten) i 90-talsbandet Brainpool.
Foto: ANNA O PETRA

Flera hundra restriktionskritiska medlemmar i ”Frihetsrörelsen” genomförde i lördags en otillåten demonstration i Stockholm.

En av dem var Christofer Lundquist, musiker i 90-talsbandet Brainpool och producent för bland andra Per Gessle.

Christofer Lundquist bor i dag i Sjöbo och har skrivit den coronaförnekande låten ”Vi är fria”.

Musikproducenten Christofer Lundquist var en av de demonstranter som fick föras bort av polis på lördagen, i samband med att ”Frihetsrörelsen” demonstrerade mot rådande restriktioner. Polisen försökte flera gången upplösa demonstrationen, som inte hade fått tillstånd.

– Jag blir förtvivlad, för folk förstår inte vad det är för sjukdom vi håller på med. Man förstår inte att även unga människor kan bli väldigt sjuka och till och med dö. Det här är helt oaktsamt, sa överläkare Johan Styrud vid Danderyds sjukhus om demonstranterna innan massprotesten började.

55 personer fick avvisas, flera drogs bort av polis. En av dem var Christofer Lundquist, som fördes bort av flera poliser, med en gitarr i händerna.

Journalisten Jonathan Leman, som jobbar på Expo, var först med att skriva om att Christofer Lundquist deltagit i demonstrationer under våren där de påstår att pandemin är en bluff.

Foto: Alex Ljungdahl
Foto: Alex Ljungdahl

Turnerat med Per Gessle

Christofer Lundquist är född i Lund och har tidigare turnerat runt med den folkkära artisten Per Gessle. Han spelade bas och skrev låtar i bandet Brainpool, och har producerat flera av Per Gessles skivor, men också artister som Ulf Lundell, Moneybrother, Sahara Hotnights, Peter Jöback, Eldkvarn och Thåström.

Förra året valde han däremot att gå sin egen väg: Det var dags för honom att börja producera egen musik.

– Då känns det som att jag får sista ordet på riktigt, sa han då till Sydsvenskan.

Musikern bor i dag i Sjöbo där han har sin egen studio.

Uppmanar till demonstration

I sitt senaste verk ”Vi är fria” sjunger han att ”vi har sanningen, vi går tillsammans, förstår alltsammans, går inte på det mer”. Låten handlar om den rådande pandemin och uppmanar människor till att gå samman.

”Frihetsrörelsen” påstår att de bär på sanningen gällande pandemin. Enligt Filip Sjöström, anordnare av demonstrationen i lördags, är det osanning att restriktionerna är till för att skydda oss från covid-19.

Inför lördagens demonstration påstod han bland annat att covid-19 inte lett till en ökad belastning på sjukvården, inte leder till ökad dödlighet och inte är värre än influensa. Tre grundläggande frågor där han har helt fel, visar statistik från Statistiska centralbyrån, Folkhälsomyndigheten och Svenska intensivvårdsregistret.

Stökigt när polisen försökte upplösa folksamlingen.