En 29-årig man hittades på annandagen död på Persgatan i centrala Helsingborg.
En 29-årig man hittades på annandagen död på Persgatan i centrala Helsingborg.

Arrestvakt dog: "Inte säkert det var brott"

Publicerad

Det behöver inte ha varit någon annan person inblandad i händelsen som ledde till ett en 29-årig man på annandagens morgon hittades död utanför sin bostad på Persgatan i centrala Helsingborg.

– Vi är inte säkra på att ett brott har begåtts, säger utredningsansvariga Annika Nilsson.

Den 29-årige mannen – som arbetade hos Helsingborgspolisen som arrestvakt – hittades halv sex på annandagens morgon svårt skadad på gatan utanför flerfamiljshuset där han bodde. Han fördes till sjukhus med ambulans men hans liv kunde inte räddas.

Ärendet rubricerades som misstänkt mord och har utretts som ett grovt brott, med alla de resurser ett sådant ärende kräver.

Den rättsmedicinska undersökningen av kroppen tre dagar efter dödsfallet bekräftade dock inte mordteorin utan pekade snarare på att mannen kunde ha blivit påkörd och lämnad att dö på gatan.

Letade efter smitares bil

Teorin om en smitningsolycka fick polisen att kontakta bilverkstäder i Helsingborgsområdet för att höra om de fått in en bil med skador som kunde ha uppstått vid en påkörning av en människa.

Men på onsdagseftermiddagen rapporterade Helsingborgs Dagblad under rubriken "Ny vändning om 29-årings död" att polisen inte längre står fast vid att det finns en brottsmisstanke.

– Vi är inte säkra på att ett brott har begåtts. Det finns andra möjligheter. Men för att helt kunna utesluta brott måste utreda vi ärendet färdigt, säger kommissarie Annika Nilsson till Kvällsposten.

– Jag hoppas att vi har nått dit senast i slutet av nästa vecka. Och då blir det de anhöriga som informeras först.

Teknikernas arbete viktigt

Utredningsledaren vill inte säga något alls om hur 29-åringens skador kan ha uppstått om det varken rör sig om misshandel eller påkörning.

– Teknikerna har fått återvända till platsen flera gånger under utredningen. Det har varit mycket arbete för att säkerställa den slutsats vi ska dra. Rättsläkare och kriminaltekniker har gjort ett viktigt arbete här, säger Annika Nilsson.

– Vi har också haft stor hjälp av de förhör vi genomfört med personer i mannens närhet och en granskning av telefontrafiken i ärendet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag