Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arne, 88, hjälpte två främlingar – bestals

Mange Nilsson vill uppmuntra andra att varna sina anhöriga.Foto: Privat
Willys i Halmstad.Foto: Google Streetview
Willys i Halmstad.Foto: Google Streetview

Arne Nilsson, 88, hade varit och handlat när två män kom fram och frågade efter vägen till sjukhuset.

När han hade visat på kartan var plånboken borta och 15 000 draget från hans konto – pengar som skulle gått till mat och räkningar.

– Han ville ju visa de här främmande människorna till sjukhuset. Och så händer det här, säger sonen Mange Nilsson.

I torsdags var Mange Nilssons 88-åriga pappa Arne Nilsson och skulle handla på Willys i Halmstad. Han går långsamt eftersom att han har ont i ryggen och använder rullator.

Som vanligt slog han in koden i kassan och packade sina varor. Han tänkte inte på att två män följde efter honom runt i butiken.

– Han har i efterhand insett att de här killarna har följt efter honom en längre stund men han har inte tänkt på det då.

Antagligen har männen tittat när Arne Nilssons pappa slog in koden. Men han gick i godan ro hem mot sin bostad, även om det tar ganska lång tid för 88-åringen.

– I nära anslutning till pappas fastighet kom killarna fram till honom och visade en karta. På engelska frågade de var sjukhuset ligger och pappa visade dem.

Stal plånboken – kom tillbaka

När killarna börjar gå därifrån känner 88-åringen på sina fickor och märker att hans plånbok är borta. Då skriker han efter männen.

Till hans förvåning kommer männen tillbaka och ger tillbaka plånboken som de har stulit. Arne Nilsson är vid det här laget så förbannad och förvirrad att han går hem utan att kontrollera plånbokens innehåll.

– När han kommer hem inser han att visakortet är borta. Då ringer han till banken och får beskedet att nästan 15 000 kronor har tagits ut.

Hade dragits 15 000 kronor

De 15 000 kronorna togs ut direkt efter stölden från en lokal bankautomat – för att göra det behövdes kod, som tjuvarna alltså hade fått tag i. Det var 15 000 kronor som betydde mycket för en pensionär som lever ensam. De skulle gå till räkningar och mat. Sonen Mange Nilsson blev rasande när han fick höra vad tjuvarna gjort.

– Jag är väldigt förbannad och vill bara skrika ut allt jag kan. Det är maktlösheten i att någon jävel har gjort så här, det är otänkbart att någon kan göra så.

Han skrev ett inlägg om händelsen i en grupp på Facebook – för att varna andra. 

– Sedan skrev jag ett signalement som var att det var två mörkhåriga killar av utländsk härkomst, eftersom de talade engelska. Då var det ju direkt folk som började skylla på romer och så vidare, då blir jag ju också förbannad att populistiska människor använder min pappas historia för att få röster för att slopa invandring.

Mange Nilsson fick också meddelanden från människor vars anhöriga hade råkat ut för liknande händelser och uppskattade hans varning.

Kan få tillbaka pengarna

Förhoppningsvis får Arne Nilsson tillbaka sina pengar. Sonen har varit med sin far på Swedbank och gjort en reklamation av uttaget.

– Det är ju jättebra om pengarna kommer tillbaka så att han kan betala sina räkningar och så. Men grejen är ju att det inte spelar roll för det är ju själva händelsen i sig som förstörde min pappas midsommar och de här senaste dagarna har han ju varit jätteorolig. Det här kommer leva med honom länge. Bara vetskapen om att någon spanat in honom som ett lätt offer. Det är så grundligt uttänkt att det är skrämmande.

Nu vill Mange NIlsson gå ut med en varning till allmänheten, han ser det som den enda möjligheten att den trista erfarenheten ska användas positivt.

– Jag tror inte det händer men jag hoppas att personerna åker fast men annars hoppas jag i andra hand att mitt engagemang har sått ett frö hos många människor så att folk varnar sina anhöriga. Så att de är kan vara bättre förberedda nästa gång avskummen slår till, säger Mange Nilsson.

Händelsen var 24Halmstad först med att skriva om.

Sommaren innebär ökning

– När det väl börjar kan det rassla till ordentligt och börja poppa upp på flera ställen. Vid framför allt sommarperioden och stora evenemang brukar man se en tendens till ökade fickstölder. Till exempel i samband med stora konserter och sportevenemang när det är mycket folk i omlopp och mycket turister, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisregion väst.

Thomas Fuxborg, som tidigare har varit polis "ute på fältet" känner igen det beskrivna tillvägagångssättet.

– Det är ofta två-tre personer ihop som utför dåden. Det handlar om att distrahera ett offer för att samtidigt stjäla. För några år sedan var det att folk fick senap på sig och så kom någon fram och sa "ursäkta du har en fläck på kläderna".

"Karttricket" är vanligt

Att en karta används är inte heller ovanligt och inte heller att människor försöker se vilken kod du slår in när du betalar.

– Det kan vara vid en bankomat, på ett kafé eller vid en affär. Ofta kommer någon fram till exempel på ett kafé och lägger en karta över mobiler och plånböcker som ligger framme. Sedan frågar de efter vägbeskrivning. När de tar kartan för att gå man greppat grejerna där under. Gärningsmannen hinner lämna platsen och försvinna innan personen som bestulits inser vad som hänt, säger Thomas Fuxborg.

Ofta är måltavlan äldre människor eller kvinnor. De anses som lite mer hjälplösa. Eftersom att äldre också har en tendens att ha mer kontanter på sig så är de extra utsatta.

– Många gånger är svårigheten för oss att identifiera människorna. Många gånger är det utländska ligor som byter område ve verkar på. De är svåridentifierade men ibland tar vi fast dem också.

 

Så skyddar du dig

Om en främmande människa kommer fram och ber om hjälp ska du alltid ha uppsikt över värdesaker. Håll i dragkedjor med mera.

Ha extra koll vid stora evenemang såsom sportevenemang, konserter och stadsfestivaler.

Täck för när du slår in din kod i automater och kassor.

Ha inte kortet kopplat till ett konto med mycket pengar på.

Undvik att ha stora summor kontanter i plånboken.

Om det är trångt i samband med resor och evenemang så se till att förvara värdeföremål på ett ställe som är lättare att hålla nära intill kroppen och koll på.

Varna och informera äldre släktingar i områden där det har varit stölder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!