Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan. Foto: Tomas LeprinceArminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan. Foto: Tomas Leprince
Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan. Foto: Tomas Leprince
En 14-årig elev misstänks för dådet i Broby. Foto: Jens Christian/topnews.seEn 14-årig elev misstänks för dådet i Broby. Foto: Jens Christian/topnews.se
En 14-årig elev misstänks för dådet i Broby. Foto: Jens Christian/topnews.se
Här hittades Arminas knivhuggen i Göingeskolan. Foto: Illustration: Helene RasmusenHär hittades Arminas knivhuggen i Göingeskolan. Foto: Illustration: Helene Rasmusen
Här hittades Arminas knivhuggen i Göingeskolan. Foto: Illustration: Helene Rasmusen

Arminas mördades – mitt i skolkorridoren

Publicerad

Här slutade konflikten mellan de två tonårspojkarna i ett våldsamt bråk.

Mitt i korridoren på Göingeskolan i Broby knivhöggs Arminas Pileckas, 15, till döds. En 14-årig elev är misstänkt för att ha utfört attacken.

– Pojken omhändertogs av våra patruller på plats och togs till polisstationen. Han förhördes tillsammans med personal från socialtjänsten, säger Jimmy Modin, informatör vid polisens ledningscentral region syd.

Attacken skedde i hjärtat av Göingeskolan i Broby. Precis där uppehållsrummet möter en av korridorerna som leder till lektionssalarna.

De två pojkarna uppges ha haft en schism som vid lunchtid eskalerade till ett bråk.

– Det har varit en incident tidigare mellan de båda, men det har vi tagit hand om, säger Göingeskolans rektor, Robert Dirksen, till SVT Skåne.

Enligt ett vittne ska 14-åringen ha attackerat Arminas Pileckas bakifrån beväpnad med en kniv som han hade tagit med sig till skolan.

Första hjälpen påbörjades på plats innan den svårt skadade 15-åringen fördes med ambulans till sjukhus.

Den 14-årig pojke omhändertogs på plats som misstänkt gärningsman.

– Han har förhörts tillsammans med personal från socialtjänsten, säger Jimmy Modin.

Avled på sjukhus

Både offrets och 14-åringens föräldrar underrättades omedelbart och var snabbt på plats på Göingeskolan i Broby. Den misstänkte pojkens pappa informerades och var väldigt bekymrad över situationen, enligt uppgifter till Kvällsposten.

På Centralsjukhuset i Kristianstad kämpade personalen för att rädda 15-åringen liv. Men vid 14.30-tiden avled han till följd av sina skador.

Efter knivattacken avbröts undervisningen omedelbart på skolan och rektorn Robert Dirksen informerade samtliga elever.

– Många av eleverna är naturligtvis tagna och ledsna. Vi såg det inte som möjligt att driva undervisningen vidare. Många föräldrar kom också till skolan för att ta hand om sina barn och informera sig om vad som hänt, säger rektorn.

En krisgrupp, bestående av bland annat polisen och kommunchefen, samlades på skolan och under kvällen höll Göingeskolan öppet i Broby.

Minnesbord för Arminas Pileckas

Sent på måndagskvällen hade en mängd människor samlats utanför Göingeskolan för att tillsammans försöka förstå, för att bearbeta sorgen. Vuxna, små barn, men de allra flesta i samma ålder som den pojke som nu är död och den pojke som misstänks ha dödat honom.

De stod omkring ett bord, så fyllt av ljus att den vita duken knappt syns. På mitten av bordet är en bild av deras skolkamrat: Arminas Pileckas.

Vissa kom förbi en kort stund och lämnar ett ljus, en liten nalle eller blommor.

Men många stod kvar i timtal, pratade och pratade.

Strax innan 21 kom även Arminas Pileckas föräldrar till bordet med ljusen, nallarna, och fotot av deras son, där de tröstas av vänner och en präst. De gav Kvällsposten sitt godkännande att publicera namn och bild på deras son.

Under kvällen har ett kristeam från öppenvården varit på plats på skolan i Broby för att prata med elever och personal. Även politiker från Östra Göinges kommun och personal från kyrkan har varit på skolan.

"Berör hela skolan och kommunen"

Den misstänkte 14-åringen är elev på skolan.

Efter avslutade polisförhör omhändertogs pojken av sociala myndigheter.

Under tisdagen ställs all ordinarie undervisning på Göingeskolan in, men eleverna välkomnas att delta på den minnesstund som ska hållas.

– Det kommer bli tillfälle för eleverna att prata och träffa människor som kan stötta dem. Det här är en sådan händelse som berör hela skolan och hela kommunen, säger Bertil Håkansson, säkerhets- och beredskapssamordnare i Östra Göinge kommun.

Vakter kommer att vara på plats på skolan under tisdagen, som en trygghetshöjande åtgärd, skriver kommunen på sin hemsida.

Händelsen rubriceras som mord.

Matias Rankinen
Matias Rankinen
Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag