Minnesplatsen vid Göingeskolan i Broby där 15-årige Arminas Pileckas knivmördades. Foto: Tomas LeprinceMinnesplatsen vid Göingeskolan i Broby där 15-årige Arminas Pileckas knivmördades. Foto: Tomas Leprince

Minnesplatsen vid Göingeskolan i Broby där 15-årige Arminas Pileckas knivmördades.

 Foto: Tomas Leprince
Arminas Pileckas avled av ett knivhugg i hjärtat på Göingeskolan i Broby. Foto: Tomas LeprinceArminas Pileckas avled av ett knivhugg i hjärtat på Göingeskolan i Broby. Foto: Tomas Leprince

Arminas Pileckas avled av ett knivhugg i hjärtat på Göingeskolan i Broby.

 Foto: Tomas Leprince

Arminas föräldrar planerar minnesstund

Publicerad

Arminas Pileckas föräldrar ska hålla en egen minnesstund i Broby för sin mördade 15-årige son. Begravningen ska ske i Litauen.

Vänner och bekanta startade i helgen en insamling för att stötta familjen.

Efter att Arminas Pileckas i måndags avlidit av ett knivhugg i hjärtat på Göingeskolan i Broby möttes hans föräldrar och anhöriga av stor medkänsla och omtanke.

Men de har ännu inte kunnat begrava sin son. Den rättsmedicinska obduktionen är inte klar och därför har föräldrarna inte kunnat bestämma när de ska begrava honom i sitt hemland, Litauen.

– Många har velat skicka blommor men familjen har svårt att ta med sådant till Litauen. Det är bland annat därför som insamlingen startats, säger en vän till familjen till Kvällsposten.

Polisutredningen pågår för fullt och ett stort antal vittnen har hörts. I förra veckan förhördes 14-åringen som enligt vittnet högg Arminas Pileckas i hjärtat.

Utreds som misstänkt för mord

14-åringen ska ha förhörts en gång i samband med att han omhändertogs av Östra Göinges kommuns socialförvaltning.

Även om han är för ung för att ställas inför rätta utreds han som misstänkt för mord.

Kammaråklagare Pernilla Tallinger har tidigare uppgett för Kvällsposten att han ska höras fler gånger. Hans uppgifter ska bland annat jämföras med vad vittnen har berättat i förhör.

Hon har inte velat uppge vad 14-åringen berättat i förhör och om han hävdat nödvärn, alltså självförsvar. Utredningen syftar också till att få fram om han kan ha haft en medhjälpare.

Åklagarens uppgift är också att tillsammans med polisutredarna bringa klarhet i vad som egentligen hänt och varför. Det cirkulerar ett stort antal rykten om orsaken till bråket som ledde fram till att Arminas Pileckas höggs ihjäl.

I centrum för den delen av utredningen som ska klarlägga bakgrunden finns ett flertal elever och en vän till Arminas som ska ha blivit slagen av den omhändertagne 14-åringen.

Det har tidigare hållits en minnesstund för Arminas Pileckas, den hölls på tisdagskvällen i Östra Broby kyrka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag