Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arminas föräldrar om sorgen: "Tragedi"

Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på Göingeskolan i Broby.

Nu berättar familjen för första gången om sorgen, framtiden och konflikten med den misstänkte 14-årige mördaren, 

– Det är en oerhörd tragedi, säger Arminas mamma till den lituaiska tidningen lrytas.lt

Det är i en intervju med den litauiska dagstidningen lrytas.lt som familjen för första gången berättar om sin son och om sorgen. 

– Han var duktig, arbetsam och glad. Han hade många svenska vänner och alla tyckte om honom, säger Arminas pappa, som har gett sitt godkännande att Kvällsposten får citera tidningen lrytas.lt. 

Arminas Pileckas och hans familj hade byggt upp ett liv i Broby efter flytten från Litauen.

15-åringen var svensk medborgare och hade gått i svensk skola i två år, enligt intervjun. Hans pappa har jobbat i Sverige i sex år och hela hans familj har nu bott tillsammans i två år. 

Schism med 14-åringen

I måndags var den första dagen för terminen på Göingeskolan i Broby. På lunchrasten bragtes Arminas Pileckas på sitt liv. Den 14-årige eleven, som Arminas hade vissa lektioner tillsammans med, misstänkts för brottet och greps i direkt anslutning till attacken. 

Både Göingeskolan och polis har tidigare bekräftat att det funnits en schism mellan de två pojkarna. Exakt hur länge den pågått är inte känt, men den ska ha börjat någon gång i slutet av höstterminen.

– Arminas hamnade i ett mindre bråk med den här pojken i skolan. Det hände i slutet av december, berättar pappan för den litauiska tidningen. 

Pratade med skolan

Arminas Pileckas föräldrar berättar att när bråket var slut, hotade den nu misstänkte 14-åringen att han skulle hämnas.

– En vecka senare gick vi till skolan och pratade om det, vi allihopa. I skolan går det inte att hålla något hemligt. Till och med om du är sen till lektioner får föräldrar meddelanden om det, säger pappan.

Den misstänkte 14-åringens pappa sade efter dådet till Aftonbladet:

– Skolan gjorde inget för att hjälpa honom och upprätta hans heder. I stället var min son tvungen att träffa 15-åringen varje dag i skolan. Det gjorde honom väldigt upprörd. Men jag kunde aldrig i mitt liv föreställa mig att han skulle försöka döda någon.

Aftonbladet har tidigare berättat om att 14-åringen noga planerade mordet – och hade sökt på internet på hur man dödar.

"Måste slå till med mycket kraft"

Den 14-årige misstänkte mördaren ska enligt vittnen ha attackerat Arminas bakifrån, men hugget ska ha gått rakt mot hjärtat. Det ska handla om ett enda hugg.

– Han drog efter det ut kniven. Att träffa så rätt och säkert... man måste slå till med mycket kraftigt. I närheten av Arminas befann sig en flicka, som efter att ha sett det som hände sprang i väg och låste in sig på toaletten, säger Arminas pappa.

– Hon kallade på hjälp, fyller mamman i.

Enligt familjen tyckte Arminas Pileckas om att vara i skolan. De berättar att han var en person som värnade om sina vänner.

Den bilden delar många av Arminas Pileckas kamrater. 

Josefine Furdal, 15, gick i samma klass som honom, berättar hur omtyckt han var:

– Han var en riktig glädjespridare. Väldigt trevlig och snäll. Han var en stor punkt i klassrummet. Om hela klassen var nere var han en sådan person som alltid kunde få klassen att skratta, säger hon.

Kan åka tillbaka till Litauen

Vad som händer för familjen nu vet Arminas föräldrar inte.  

– Vi har kontaktat släktingar i Litauen, det är en oerhörd tragedi. Än så länge har vi inte tänkt på vad vi ska göra om vi ska vara kvar i Sverige eller åka tillbaka till Litauen, säger Arminas mamma till lrytas.lt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!