Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan. Foto: Tomas LeprinceArminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan. Foto: Tomas Leprince

Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på måndagen på Göingeskolan.

 Foto: Tomas Leprince
En 14-årig elev misstänks för dådet. Foto: Jens Christian/topnews.seEn 14-årig elev misstänks för dådet. Foto: Jens Christian/topnews.se
En 14-årig elev misstänks för dådet. Foto: Jens Christian/topnews.se
Polisen ryckte ut med ett stort pådrag efter händelsen. Foto: Jens Christian/topnews.sePolisen ryckte ut med ett stort pådrag efter händelsen. Foto: Jens Christian/topnews.se
Polisen ryckte ut med ett stort pådrag efter händelsen. Foto: Jens Christian/topnews.se

Arminas, 15, dog i knivdådet på skolan

Publicerad

Arminas Pileckas, 15, knivhöggs till döds på Göingeskolan vid lunchtid på måndagen.

En 14-årig elev är omhändertagen misstänkt för att ha utfört attacken.

– Vi vet att det troligtvis rör sig om en konflikt som har eskalerat till bråk, säger Jimmy Modin, informatör vid polisens ledningscentral region syd.

Människor har samlats utanför Göingeskolan för att försöka förstå tillsammans, för att bearbeta sorgen. Vuxna, små barn, men de allra flesta i samma ålder som den pojke som nu är död och den pojke som misstänks ha dödat honom.

De står omkring ett bord, så fyllt av ljus att den vita duken knappt syns. På mitten av bordet är en bild av deras skolkamrat: Arminas Pileckas.

Vissa kommer förbi en kort stund och lämnar ett ljus, en liten nalle eller blommor.

Men många står kvar i timtal, pratar och pratar.

Strax innan 21 kommer även Arminas Pileckas föräldrar till bordet med ljusen, nallarna, och fotot av deras son, där de tröstas av vänner och en präst. De ger Kvällsposten sitt godkännande att publicera namn och bild på deras son.

Avled på sjukhus

Knivattacken inträffade strax före klockan ett på måndagseftermiddagen i en korridor vid ett uppehållsrum på Göingeskolan i Broby.

Bakgrunden till attacken ska vara en konflikt mellan Arminas Pileckas och en 14-åring elev på skolan. Det ska ha handlat om en personlig uppgörelse mellan de två som eskalerade till ett bråk.

Den svårt knivskurne Arminas Pilecka fördes med ambulan till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han avled på sjukhus under eftermiddagen.

Den 14-årig pojke omhändertogs på plats som misstänkt gärningsman.

Pojkarnas föräldrar underrättades omedelbart om händelsen och kom snabbt till skolan.

Efter knivskärningen avbröts all undervisning och skolans rektor, Robert Dirksen, samlade eleverna för att informera.

– Många av eleverna är naturligtvis tagna och ledsna. Vi såg det inte som möjligt att driva undervisningen vidare. Många föräldrar kom också till skolan för att ta hand om sina barn och informera sig om vad som hänt, säger rektorn.

Vakter på plats

Efter attacken samlades också en krisgrupp, bestående av bland annat polisen och kommunchefen, på skolan.

Under måndagskvällen har skolan hållit öppen med anledning av tragedin och många människor har valt att samlas.

All undervisning på skolan ställs in under tisdagen, men elever välkomnas att delta under den minnesstund som kommer att hållas.

Enligt Östra Göinges kommun kommer vakter att finnas på plats på skolan under tisdagen. Åtgärder beskrivs som en trygghetsåtgärd.

Matias Rankinen
Matias Rankinen
Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag