Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Armina, 19, rycker in – hjälper till i äldrevården

Armina Holm Sermeno, 19, hjälper till i äldrevården.Foto: Privat
300 sommarvikarier i Karlskrona har erbjudits jobb inom äldrevården i förtidFoto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL

300 sommarvikarier i Karlskrona har erbjudits jobb inom äldrevården i förtid – och ett 70-tal har nappat. 

En av dem är Armina Holm Sermeno, 19, som redan har hoppat in och stöttar upp för att kompensera för sjukfrånvaron i dessa coronatider. 

– Jag är frisk, det är klart jag ställer upp, säger hon. 

Fler än normalt är hemma från jobbet inom äldreomsorgen i Karlskrona kommun. Dels är man försiktigare vid sjukdomssymptom, dels är det fler som är hemma och vårdar barn som inte kan gå i skolan. 

En vecka var antalet beställningar på vikarier till kommunens bemanningsenhet 40 procent fler än normalt. Det berättar Malin Boström, chef för bemanningsenheten på kommunen.

– Så vi har erbjudit i princip alla som sökt sommarjobb att börja jobba redan nu. Det handlar om ungefär 300 personer, och i nuläget har ett 70-tal tackat ja, säger hon. 

Armina Holm Sermeno, 19, jobbar egentligen som barnskötare. Men till sommaren är det tänkt att hon ska vikariera på ett äldreboende. När boendet nu hörde av sig och behövde hjälp var det självklart för henne att tacka ja. 

– Jag tycker det känns bra att hjälpa till, säger hon. 

”Tackade ja direkt” 

På förskolorna är det färre barn nu och hon har tid att täcka upp på äldreboendet som har personalbortfall. På tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det är besöksförbud på landets alla äldreboende och överallt vidtas det stora försiktighetsåtgärder för att skydda riskgruppen för covid-19. 

– Det är klart man blir lite nojig, men jag försöker att inte tänka på det för mycket utan fokusera på att jag hjälper till, säger Armina Holm Sermeno. 

Hon hjälper de äldre med hygienen, fixar mat och hjälper dem med kläderna och vardagen. 

– Jag tackade ja direkt. Jag är frisk, det är klart jag ställer upp.