Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Armanibedragare slår till på parkeringsplats

Bedragarna hittar sina offer på parkeringsplatser.
Nu har polisen i Halland gått ut med en varning på sin Facebooksida.

På en parkeringsplats kontaktas du av en person som berättar att han varit på klädmässa. Nu ska han med flyg till Italien och får inte med sig alla märkeskläder. Kanske vill du ha en märkesjacka, kanske en jacka signerad Armani? Och kan du ändå kanske tänka dig att betala en slant, i alla fall för att täcka mannens inköpspris?

- Det låter som en jättebra affär ända tills du öppnar paketet hemma och jackan visar sig vara en usel kopia, säger Hallandspolisens informatör Tommy Nyman.

Nu går polisen ut på Facebook och varnar för att organiserade bedragare åter är i farten.

Lurendrejerier av den här typen är ofta säsongsbundna. När semesterfirare drar ut på vägarna lurar bedragare på parkeringar och på rastplatser. Bedrägerier som går ut på att offret ska luras köpa ett märkesplagg till ett fantastiskt bra pris är inte ovanligt.

- Nej, det här har vi sett i flera år. Det vi reagerade på nu var att det dyker upp så här tidigt på året. Vi tänkte "Ah, inte nu igen", säger Tommy Nyman.

Bedragarna är organiserade, berättar han. Deras tillvägagångssätt är ofta likartat och går i stil med en händelse som ska ha inträffat på en parkering i Halmstad den 21 januari.

 

"Det är alltid Italien"

Enligt ett tips till polisen befann sig en kvinna på parkeringen vid Sannarpsbadet i Halmstad när hon approcherades av en man som berättade att han nyss varit på klädmässa och fått massa kläder över. Mannen erbjöd sig skänka märkeskläder till kvinnan då han inte kunde få med sig dessa på en nära förestående flygresa till Italien.

- Det är alltid Italien av någon anledning. Hela det här tillvägagångssättet känner vi igen från liknande år, säger Tommy Nyman.

Den misstänkte bedragaren föreslog sedan att kvinnan skulle betala en mindre summa för kläderna, för att täcka mannens inköpspris. Kvinnan tackade nej till förslaget.

Enligt Tommy Nyman är det vanligt att det plagg som bedragaren visar upp inte alls är detsamma som offret sedan köper.

- De ligger ofta i en presentkartong. När du sedan packar upp plagget märker du att det inte är någon märkesjacka.

Enligt polisen rör det sig ofta om kopior av märkeskläder som till exempel Armani. Ibland är det skinnkläder av fuskskinn - ibland handlar det om kläder som knappast ens kvalificerar in som klädesplagg.

- För några år sedan hade vi ett fall där märkesjackan visade sig vara tillverkad av pressat papper.

 

"Ökar trovärdigheten"

Flera gånger har polisen i halland försökt spåra bedragarna. Några gånger har man följt upp uppgifter om att de använder hyrbilar från etablerade hyrbilsföretag. De spåren har dock slutat i en återvändsgränd.

- Det kan nog öka trovärdigheten om man använder en fin hyrbil. Men när vi följt upp detta har det visat sig att den som hyrt bilen har använt ett falskt körkort, säger Tommy Nyman.

På sin Facebooksida sammanfattar polisen i Halland åratal av förvärvad kunskap: "Låter det för bra för att vara sant är det ofta det".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!