Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ärkebiskopen fördömer koranbränning: Barbariskt

Antje Jackelén tar starkt avstånd från de koranbränningar som skett i Sverige.Foto: MAGNUS ARONSON / Magnus Aronson
Det högerextrema partiet Stram Kurs arrangerade i slutet av augusti en koranbränning i Rosengård i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Efter koranbränningen skapades upplopp i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI

Ärkebiskop Antje Jackelén fördömer de koranbränningar som förekommit i Sverige de senaste veckorna.

Som en del av Sveriges kristna råd tar hon tillsammans med andra kyrkoledare starkt avstånd från ”medvetna kränkningarna av människors tro”.

”Att bränna böcker är barbariskt. Det gäller inte minst böcker som för många är heliga”, skriver de i ett uttalande på rådets hemsida.

I rådet ingår bland annat kyrkoledare från Frälsningsarmén, Syrisk-ortodoxa kyrkan, Livets ord, Stockholms katolska stift, Equmeniakyrkan, Adventistsamfundet och Evangeliska frikyrkan.

Uttrycker medkänsla 

”Aktioner som dessa ökar polariseringen mellan människor, vilket motverkar arbetet för integration och samförstånd i en tid när vårt land behöver samlas kring allas värdighet och rättigheter”, står det vidare.

”Vi uttrycker vår starka medkänsla med muslimskt troende i vårt land.”

Det var i slutet av augusti som en koranbränning genomfördes i Emilstorp, i utkanten av Rosengård i Malmö. Händelsen arrangerandes av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Den filmades och lades ut på nätet, vilket väckte starka känslor och oro.

Hets mot folkgrupp 

Några timmar efter koranbränningen startades ett upplopp och flera poliser skadades i tumulten under natten då föremål kastades mot polisen.

I september har även en film publicerats på en koranbränning vid Rinkeby torg i Stockholm. Polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

Vargen dödade och skadade Markus får: ”Inälvorna hänger ute” 

Förra veckan slog vargen även till mot Markus Snyggs gård i Älmhult

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!