Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aris hud brändes bort i explosion på jobbet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Aris Jahic, 44, låg i koma i en och en halv månad.
Foto: PRIVAT

Aris Jahic, 44, skulle laga en skållhet panna med kokande vatten på sin arbetsplats – när den plötsligt exploderade.

Han slungades flera meter bak, huden slets av från kroppen och han hamnade i koma.

– Jag försökte ta av mig skärpet men jag slet av skinnet från mina fingrar, säger Aris.

Företaget han arbetade för döms nu till en miljon kronor i böter.

Den 10 oktober 2018 började precis som vilken annan arbetsdag för Aris Jahic, 44, från Karlskrona.

Han gick till sin arbetsplats Södra Skogsägarna Långasjö där han jobbade som drifttekniker på skift. Vid 19-tiden fick Aris och en kollega ett akutlarm i pannrummet.

– Vi behövde gå dit och fixa det men jag fick en konstig känsla. När vi var där blev jag informerad om att det var fel på en panna och att isoleringen behövde tas av. Där var sprickor i pannan som innehöll vatten som var mellan 120 till 140 grader varmt, säger Aris och fortsätter:

– Då exploderade pannan.

”Jag var sönderkokt”

Aris slungades flera meter bakåt och landade på magen. Han slog i huvudet i en balk och vaknade till med dimmig syn, något BLT också skrivit om.

– Jag blev först rädd att jag förlorat synen men sen så försökte jag orientera mig ut men det var fullt med ånga. Jag lyckades krypa ut på mage och då kom smärtan så jag bara skrek så högt jag kunde och till slut kom mina kolleger.

En av kollegerna rusade och hämtade en brandslang och försökte kyla ner Aris – samtidigt larmades ambulans.

– Jag visste inte det då men 60 procent av kroppen var brännskadad. Jag tittade på mina armar och huden bara hängde – jag var sönderkokt. När jag blev sprutad med vatten försökte jag klä av mig men när jag försökte ta av mig skärpet slets huden av mina fingrar, armar och händer, säger han.

60 procent av Aris hud blev brännskadad.
Foto: PRIVAT

25 hudoperationer

När ambulansen väl var på plats fick Aris smärtstillande blandat med sömnmedel och fördes till Kalmar sjukhus. Redan dagen efter fördes han till Linköpings brännskadeavdelning. 

– Jag låg i koma i en och en halv månad. I Kalmar sa de tydligen att de aldrig sett så omfattande brännskador förut. Ibland väckte de upp mig med hjälp av medicin men sedan sövdes jag liksom ner igen, säger Aris.

Han har genomgått sammanlagt mellan 20 och 25 hudoperationer.

– Utöver det har jag genomgått operationer för buken och magen. En vecka efter uppvaknandet i Linköping fördes jag till Blekinge sjukhus där jag låg i fyra veckor. Sedan kom jag hem någon dag innan nyår 2018.

Aris kämpar fortfarande med kroniska smärtor.
Foto: PRIVAT

En miljon i böter

Under de senaste tre åren har Aris inte kunnat arbeta på grund av sina smärtor och ett permanent handikapp i ena benet. Sedan arbetsplatsolyckan har händelsen utretts av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Den 31 augusti föll deras dom. De kunde konstatera att Södra Skogsägarna kunde utfört åtgärder för att förhindra att olyckan skulle ha ägt rum. Bland annat menar de att företaget borde ha sett till att planera och utföra arbeten på tryckpannan när den inte är varm.

Domen fastställer också att man behöver undersöka och riskbedöma hetvattenpannan då det är en trycksatt anordning – samt att det krävs skriftliga instruktioner till arbetstagarna vid service och reparation. 

”Olyckan hade med hög grad av sannolikhet undvikits om Södra Skogsägarna Ekonomiska Förening hade vidtagit åtgärder”, skriver domstolen.

Aris Jahic spenderade flera månader på sjukhus efter olyckan.
Foto: PRIVAT

Företaget: ”Omorganisation”

Företaget måste därför betala en företagsbot på en miljon kronor – en struntsumma, enligt Aris Jahic.

– En miljon är ingenting för dem. De tjänar det på en dag och jag är handikappad livet ut. De har hela tiden sagt till mig att de gjort fel men sedan får jag inte mitt jobb tillbaks. Jag har kämpat för det, säger Aris.

Casper Danielsson är PR- och pressansvarig på Södra Skogsägarna. Företaget menar att de konstant arbetar med att förbättra sin arbetsmiljö. 

”Hälsan och säkerheten för våra medarbetare är Södras högsta prioritet. Därför har omfattande åtgärder vidtagits sedan olyckan hösten 2018. Vid Södra Wood Långasjö har flera tekniska förbättringar gjorts, en omorganisation med nya krav på utbildning har genomförts och en tjänst med fokus på säker drift har tillsatts. Vi har även genomlyst övriga Södra Wood och säkerställt ett löpande utbyte sågverken emellan för att stärka organisationen ytterligare. Detta är ett arbete som aldrig upphör. Vi jobbar hårt och löpande för att hela tiden utveckla vår arbetsmiljö och nå Södras långsiktiga nollvision för arbetsskador”, skriver Casper Danielsson i ett mejl till Kvällsposten. 

Arbetsplatsolyckor per år

2021: 23 125 inrapporterade arbetsplatsolyckor.

2020: 34 503 inrapporterade arbetsplatsolyckor. 

2019: 36 488 inrapporterade arbetsplatsolyckor.

2018: 35 006 inrapporterade arbetsplatsolyckor.

2017: 34 576 inrapporterade arbetsplatsolyckor.

2016: 34 587 inrapporterade arbetsplatsolyckor.


Källa: Arbetsmiljöverket. 

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!